Од Тесле до фолклора
ДАНИ СРБИЈЕ У САН ДИЈЕГУ

У Сан Дијегу  је 29. априла одржана је манифестација –  изложба „Упознајте Србију – Дан Србије“ у Балбоа парку, у Кући нација  у међународном селу, у оквиру којег постоје 31 кућице, а које за циљ имају промоцију  култура народа из других  земаља света. Организатор ове изложбе је био Српски културни центар  из Сан ДијегаОво је први пут да су грађани  и други народи  који живе у  Сан Дијегу и околини  имали прилику да виде изложбу о Србији на овако јединственој  локацији. Посетиоцима су представљени српски језик, историја српског народа, традиција, религија, знамените личности, наука и спорт.  Mогли су пуно  да науче  о Србији и њеном народу, о дану кад се српска застава вијорила над Белом кућом, о операцији „Ваздушни мост”из другог светског рата, када су Срби спасили 500 америчких пилота, као и нашим научницима  Милутину Миланковићу, Михајил Пупину, Николи Тесли, Милеви Марић,  о нобеловцу Иви Андрићу, о режисеру  Емиру  Кустурици,  спортистима Новаку Ђоковићу,  Николи Јокићу, Бобану Марјановићу,  Влади Дивцу и другима.-Огромну пажњу имало је представљање српских научника, пре свега Николе Тесле и Михајла Пупина. Ове године се навршава 100 година од добијања Пулицерове награде Михајла Пупина, па смо тим поводом представили књигу и неколико оригиналних текстова, које смо добили директно из Музеја Михајла Пупина из Идвора. Посетиоцима су представљена два експоната нашег чувеног научника  НиколеТесле,  плазма кугла и Колумбово јаје, као и друштвена игра о њему,  чији је креатор  „Пертини Тојс“ из Београда – каже директорка Српског културног центра (СКЦ) у Сан Дијегу Весна Јовановић   и наглашава да су овај пројекат подржали  и  Амбасада Републике Србије у Америци, а Канцеларија за дијаспору и Србе у региону су ове године суфинансирали  део трошкова за школу српског језика  и културе у Сан Дијегу што је  велика подршка  за  СКЦ .На улазу су посетиоце  дочекивали чланови СКЦ у традиционалној српској ношњи са хлебом и сољу, а потом су гости  могли да уживају у дегустацији аутентичне српске кухиње, у фолклорним играма и музици, као и да науче нешто ново о српској историји и култури. На изложби су уживо наступале фолклорна група Морава из Сан Дијега и пијанисткиња Мирјана Анастасијевић.

-Изложба је била прилика да се покаже богатство српске културе и да се Србија промовише и као туристичка дестинација. Наша историја и културно наслеђе су богати и имамо много тога да покажемо свету– каже Дијана Перић члан однбора СКЦ у Сан Дијегу и истиче успешну  сарадњу са дизајнеркама из Графичко – медијске школе из Београда  Ане Вељковић и Кристине Јовановић, које су импомогле при дизајну паноа за овај догађај.

Изложбу  „Упознајте Србију – Дан Србије“ у Балбоа парку, у Кући нација ( Hall of Nations –House of Pacific Relations) посетило je више  хиљада посетилаца из Сан Дијега и околних места са западне обале Америке.

 

Пише: Срећко Стојковић

www.serbiaworld.info

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању