Малишани о којима нико не брине
ДЕЦА СА НИШКИХ УЛИЦА

Драган Ђорђевић из Одбора за људска права Ниш, након вишегодишњег искуства у раду на овом проблему, каже да су бројни разлози зашто деца заврше на улици.

“Ситуација када се дете нађе на улици је често последица неких друштвено неприхватљивих чак или криминалних појава које нису препознате од стране надлежних као што су насиље у породици, занемаривање детета, трговина децом, малолетнички бракови у неким срединама, малолетничка деликвенција”, каже Ђорђевић.

Експлоатација деце за потребе просјачења, појашњава он, на трећем је месту по облику трговине људима у Србији. Одмах после сексуалне и радне експлоатације.

“Разлози због којих се дете нађе у просјачењу су различити, од лоше финансијске ситуације породице, бескућништва (индивидуални случајеви просјачења) до организованог просјачења што је последњих година постало „уносан бизнис“. Такође један од проблема је и тај што многа деца и млади који просе долазе из породица у којима су родитељи или сродници још увек правно невидљиви (немају лична документа) услед разних разлога”, прича Ђорђевић.

Међутим, подаци које смо добили на основу захтева за приступ информацијама од јавног значаја показују да у нишкој полицији и Тужилаштву од 2019. године до данас нема заведених случајева који се тичу злоупотребе и експлоатације деце. Није било ни индивидуалних пријава, нити су се институције социјалне заштите тиме бавиле.

Судбине малишана са улица нису проблем чак ни комуналне полиције чији се припадници са њима сусрећу скоро сваког дана. Начелник Комуналне милиције у Нишу Дејан Ковачевић каже да су за њихово поступање у оваквим случајевима потребне посебне обуке.

“У вези наведеног у Вашем захтеву, Комунална полиција града Ниша нема овлашћења за поступање с малолетним лицима и нема никаквих података о истом”, саопштио је Ковачевић у одговору.

Град Ниш, према речима заменице градоначелнице Ниша Душице Давидовић има план за решавање овог проблема, али свратиште које је пре неколико година отворено у Ромском културном центру, данас не ради.

Врата су закључана и нема никаквог обавештења.

Заменица појашњава да је Свратиште за децу било отворено на лето 2021. у склопу пројекта “На путу до свратишта”.

“У току трајања овог пројекта деца су долазила у Ромски културни центар где су добијала оброк и стручну подршку припремне наставе у савладавању наставног градива. Такође деца су имала и нову гардеробу према потребама”, каже Давидовићева.

Додаје и да је у склопу истог пројекта у сарадњи са градским Центром за социјални рад организована стална комуникација са родитељима и стараоцима деце.

 

Текст и фотографије: Анђелија Станимировић и Марија Илић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању