Прва посета лекару
ДЕЧЈА ГИНЕКОЛОГИЈА

 

Када је право време за прву посету гинекологу, који су најчешћи проблеми и које су индикације када се девојчица обавезно треба јавити гинекологу и како изгледа први преглед, о свему овоме смо разговарали са др Божаном Степанов, специјалистом гинекологије и акушерства, супспецијалистом стерилитета и фертилитета из Специјалне гинеколошке болнице „Генесис“.

– Репродуктивни органи су у периоду детињства у стању функционалног мировања па су проблеми малобројни. Међутим, и тада лекари могу да се суретну с врло озбиљним компликацијама, као што су рани или закаснели пубертет, праћен хормонским дисбалансима, попут поремећаја рада штитне жлезде, надбубрежних жлезда, појавом дијабетеса, а ови проблеми су често везани за неправилну исхрану, нарочито код изразито гојазне деце. Затим може доћи до испољавања разних генетских поремећаја и синдрома а то све захтева врло детаљну дијагностику и тимски рад са већ споменутим специјалностима, уз наравно, стално присутну подршку и сарадњу родитеља.

Посета гинекологу у дечјем и адолесцентном узрасту зависи од физичког развоја детета и постојања одређених тегоба са репродуктивним органима. У том узрасту младе девојке стичу нека основна знања о свом репродуктивном здрављу а многе од њих ни не знају како изгледа преглед код гинеколога и да ли је болан, а страх је увек присутан?

– Да би дошли до тачне дијагнозе, потребна је посета гинекологу. У току посете девојчица прво разговара са лекаром. У разговор су, наравно укључени и родитељи пацијенткиње. Изузетак чине адолесценти чији се захтев за самосталним контактом са гинекологом, поштује. Понекад је разговор довољан да се постави радна или коначна дијагноза, или да се да терапија или савет. Најчешће је ипак потребан преглед спољашњих и унутрашњих полних органа. Веома ретко се дешава да се преглед не може обавити, због несарадње детета и тада се користи општа анестезија.
Сам преглед није нимало болан и наравно не долази до повреда химена. Поред наведених процедура, за дечју и адолесцентну гинекологију веома је важан ултразвучни преглед који се спроводи при пуној, али не препуној мокраћној бешици. Овим прегледом се визуализују материца, јајници и вагина, а на основу изгледа ових органа, посредно се закључује и о њиховом функционисању.

 

Припремила: Б. Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању