Несташнији од својих читалаца
ДЕЈВИД ВАЛИЈАМС, ПИСАЦ ЗА ДЕЦУ

Морам да признам да ми његово име није много значило. Донедавно.Чак је и његова биографија била саздана око посла који га је, чинило ми се, највише прославио. Дејвид је пуних десет година (2012 – 2022) био стални члан четворочланог жирија телевизијског такмичења „Британија има таленат“. Иако су повремено до нас допирали неки таленти који су се ту издвојили, жири свакако то није био, чак ни идејни творац тог програма Сајмон Кауел који је своју идеју успешно раширио по свету.

Дејвид Валијам (52) је био специјални гост  на недавно одржаном првом Медитеранском филмском фестивалу на Малти. Знало се да ће бити церемонијал мајстор на затварању фестивала, али не и да ће у Валети, у једном афтитеатру Центра за конференције, одржати промоцију својих књига за децу. Филмски свет мало мари за дечју књижевност и тако, ко се случајно затекао у право време на правом месту, могао је само да памти утиске са часа „Шарм и како га лансирати“.

И краљица пала на колена 

Сала, и партер и балкон, била је препуна деце и родитеља. Поједини малишани дошли су са хрпом Дејвидових књиага са жељом да добију потпис на њима. Усхићње и жамор су се удесетостручили када се на вратима иза наших леђа појавио Он. Као да је рок звезда ушла међу своје обожаваоце. Родитељи су једва задржавали децу да крену према свом јунаку и удаве га својом љубављу.  Он је силазио, давао „петака“ деци поред пролаза, тате и маме су сликале, а дечаци и девојчице поскакивали од среће.

Тада сам схватио и напречац погледао поново у тај чудесни Гугл. Па овај човек је продао готово четрдесет милиона књига и сликовница за децу која су преведена на чак 54 језика! И на српски, наравно. Књиге пише последњих петнааест година, док је пре тога, као дипломирани глумац, био звезда телевизије и позоришта, али у Великој Британији. Његова слава је почела да прелази границу домовине тек када је почео да пише књиге за децу, а посебно након што је постао део емисије „Британија има таленат“. Чак га је и краљица Елизабета својевремено одликовала за уметнички и хуманитарни рад. Па овај забављач испред мене, који се никада раније није професионално бавио спортом, умео је да преплива канал Ламанш (35 километара за десет и кусур сати), мореуз Гиблартар од Шпаније до Марока, реку Темзу од извора до ушћа и све то како би од донатора сакупио новац за помоћ деци.

Касније ћу сазнати и за контроверзе које прате његов живот, од тога да воли да се скида пред публиком, да свлачи тинејџере у својим скечевима  уживо, да је „Британија има таленат“ морао да напусти због увредљивих речи упућених такмичарима ван програма, да се након пет година брака развео од холандске манекенке Ларе са којом има сина Алфреда, да воли да се прерушава у жену и кокетира са разним врстама сексуалности.

Све је у нијансама

Ипак, ништа од тога не смета ни деци која га воле, као ни  родитељима који га воле зато што га њихова деца воле. Дејвид је врхунски забављач и комичар и готово је штета што у његовим шоу-програмима за децу могу да активно учествују само клинци којима је матерњи језик енглески или они који га баш добро знају. Јер, све је у нијансама – и љубав и лепа реч. Начин на који Дејвид глуми своје књиге на сцени, како комуницира са децом, долази до њих, поставља питања, тражи одговоре и поклања комплете својих књига заиста делују невероватно. Много другачије од наших промоција дечије литературе која су прилично уштогљена и досадњикава. Нарочито у односу на оно што Валијамс ради.

Нарвно да је, када сам схватио какав је таленат те вечери био преда мном, било касно да се договори било какав разговор за новине, посебно што је Дејвид био запослен око вођења вечери доделе награда на фестивалу. Прича се да су организатори за тај посао морали да му дају позамашну суму новца.

Оно што се може доживети уживо на наступу Дејвида Валијамса или видети на овим фотографијама тешко се може препричати. Када сам касније погледао има ли његових књига за децу и у Србији, појавило се име издавачке куће „Прополис Букс“ и њене власнице Љиље Марјановић. Она потврђује да и наше деца обожавају Дејвида чијих дванаест књига и четири сликовнице су преведене код нас и које је њена кућа објавила.

-Деца га обожавају – потврђује нам Љиља додајући какву смо имали срећу и привилегију да присуствујемо том догађају. – Никада није долазио код нас на Сајам књига, његови су хонорари астрономски, али једном приликом су сви његови издавачи у свету, па и ми, имали сусрет са њим на сајму у Болоњи и било је величанствено. Мислим да га деца воле зато што им он не подилази и са много хумора доводи ситуације до апсурда. Код њега све прдуцка и смрдуцка. Родитељи нам се јављају и кажу да им се није десило до тада да виде своје дете како неку књигу прочита за дан или два, као што је то случај са Валијамсовим причама. Породице нам шаљу слике са летовања где њихова деца читају Дејвидове књиге.

А већ сам поглед на њихове наслове изазива смех:“Бакицасаурус“, „Бљакавац“, „Најгора деца на свету“, „Најгори родитељи на свету“, „Најгори учитељи на свету“, „Звер из Бакингемске палате“, „Грозни тата“, Пацовски бургер“, „Мачице неподношњиви слон“, „Деда у бекству“, „Демонски зубар“…

Пише Срђан Јокановић