ЗАШТИТА ВРЕДНОСТИ
Дигитализација Мирослављевог јеванђеља

Да надлежне институције брину о нашем културном наслеђу потврђено је и 21. јула када је у београдском Народном музеју потписан споразум поводом дигитализације Мирослављевог јеванђеља. Споразум су потписали потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић-Брешковић, председник Српске академија наука и уметности Владимир С. Костић и в. д. управника Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало. Како су после потписивања изјавили актери, дигитализација би требало да буде завршена до краја лета, после чега ће започети израда његовог фототипског издања.

Министарка Маја Гојковић је рекла да је поступак дигитализације најстаријег ћириличног рукописа важан за све нас, а посебно за стручњаке који ће се бавити проучавањем рукописа.

– У 21. веку процесом дигитализације имамо прилику да Мирослављево јеванђеље заштитимо и учинимо га доступнијим документом стручној и широј јавности него што је то био случај до сада – казала је министарка Гојковић. – Ово дело непроцењиве вредности датира из 12. века и уписано је на Унескову листу где су уписани и Теслини рукописи, као и друга важна културна добра за нашу државу.

На догађају је било речи и о томе да ће дигитализација да буде забележена камером, односно да ће да буде снимљен филм. О том процесу министарка Гојковић је рекла:

– Биће ту сведочанства свих протагониста процеса дигитализације.То је само прва фаза за коју ће бити задужен Аудио-визуелни архив и центар за дигитализацију САНУ. За другу фазу дигитализације искористићемо искуства стручњака из Европе и света, а циљ целог процеса је да дођемо до врхунског фототипског издања Мирослављевог јеванђеља што подразумева и раскоричење овог важног историјског акта.

О том процесу говорио је и председник Академије Владимир Костић:

–Гарантујем да ће САНУ одговорити својим обавезама на највиши технолошки, стручни и културно-историјски начин – рекао је академик Костић. –Данашњи споразум верификује заједнички напор три националне институције и ово је прилика да се још мало боље упознамо и стекнемо више поверења једни у друге. Ако дигитализација Мирослављевог јеванђеља остане једни наш заједнички подухват онда смо мету жестоко промашили.

Директорка Музеја Бојана Борић Брешковић је захвалила свима који су узели учешће у овом важном пројекту, нагласивши да Музеј и Народна библиотека Србије сарађују годинама у процесу заштите Мирослављевог јеванђеља. На то је управник Пиштало рекао да се нада да ће рок бити испоштован, односно да ће до краја лета процес дигитализације да буде завршен и додао да се посебно радује документарном филму којим ће бити овековечен читав процес.

О. Р.