Омаж деда Ђорђу, чувару Зејтинлика
ДИЈАСПОРА

Штутгарт, Немачка

У просторијама српског удружења Шумадија из Хајлброна, одржана је пројекција документарног филма о Ђорђу Михаиловић који је, као трећа и последња генерација из своје породице деценијама бринуо о сенкама српских јунака сахрањених на гробљу Зејтинлик у Солуну

Деда Ђорђе је више од пола века био чувар српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну, где је дочекивао и испраћао потомке 8.000 српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату. Осим српских на Зејтинлику се налазе и гробови француских, италијанских, енглеских и руских војника погинулих у борбама и пробоју Солунског фронта. Српско гробље представља централни део комплекса. Деда Ђорђе је трећа и последња генерација породице Михаиловић која је бдела над сенкама српских јунака а овај филм је омаж њему.

Снимање 25-минутног филма „Чувар части и поноса”омогућила је Влада Републике Српске а идејни творац и иницијатор да се овај филм сними је генерални конзул БиХ у Немачкој Вера Сајић.

„На једном од првих сусрета генералног конзула БиХ у Штутгарту Вере Сајић са Управом српског Просвјетиног друштва Просвјета из Немачке а на предлог генералног конзула  приступило се спровођењу замисли да се овај документарни филм прикаже српском расејању. Ово прво, премијерно приказивање филма у српском удружењу Шумадија из Хајлброна превазишло је сва очекивања и претворило се у прави мали фестивал филма, музике, фолклора и међусобног дружења у породичној и домаћинској атмосфери по којој је надалеко познато ово удружење“, истакла је Богдана Брезовац председница СПКД Просвјета у Немачкој.

„Како је и сама идеја за снимање овог филма потекла од Вере Сајић, тако се она веома радо прихватила и промоције овог значајног сведочења деда Ђорђа. Пре саме пројекције обратила се окупљенима повлачећи паралеле између историјских тренутака и времена у коме сада живимо. И веома се радо укључивала у дискусију после приказаног филма а која је била одраз импресија које су настале по одгледаном филму. Била је ту за свој народ да са њима поразговара о свим темама, да одговори на постављена питања али и да се фотографише са младима који су не чекајући, одмах започињали разговор објашњавајући из кога дела државе долазе и колико често одлазе у родни крај својих родитеља“, пренела нам је утиске Богдана Брезовац.

Домаћини Српског културног и спортског центра Хајлброн, на челу са председником Александром Стевовићем, у част што их је нови генерални конзул посетила, приредили су богат културно-уметнички програм са певачком групом и првим фолклорним ансамблом Шумадија. Све симпатије окупљених однели су најмлађи чланови Шумадије, узраста од 4 до 11 година, који су се кроз пар игри и песама представили и заслужено добили најјачи аплауз.

 

Текст и фотографије Катарина Крстић-Тадић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању