Видовдан обележен широм Европе
ДИЈАСПОРА

Тије код Париза, Француска

На српском војном гробљу у месту Тије код Париза одавањем поште и парастосом у име Савеза Срба Француске, његових чланова и представника Српске православне цркве предвођене владиком Јустином, обележен је Видовдан. Српским ратницима из Првог светског рата, који су са фронтова превожени у француске болнице и који су подлегли тешким рана и болестима Срби одавно одају пошту на овом светом месту где почива 747 наших јунака. Ту је сахрањен и Есад-паша Топтани, 1920. године убијени отомански генерал и албански политичар који је омогућио прелазак српске војске преко Албаније.

Владика западноевропски Јустин је служио парастос, представници Савеза Срба Француске и других српских удружења положили су цвеће, као и представници Амбасада Србије и Босне и Херцеговине. Интониране су српска и француска химна, дошли су представници околних градова париске регије, који подржавају српски народ. Били су традиционално и носачи застава, годинама предвођени комесарем, чуварем вечног пламена испод Тријумфалне капије, Филипом Ренијеом. На војно гробље редовно долази и потомак, праунук Живојина Мишића, Ђорђе Стојанац, потпредседник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918.

Све присутне у име Савеза поздравио је председник Давид Јаковљевић, поруком да је време за уједињење.

„Наша снага је у јединству, а не у свађама и раздору које имамо свакодневно! Видовдан треба да нам буде пример да покажемо да смо успешни, паметни, европски, уредни, демократски, напредни, развијени” – истакао председник Савеза Срба Француске Давид Јаковљевић

 

Оснабрик, Немачка

У суботу, 29. јуна, архиепископ диселдорфско-берлински и митрополит немачки Григорије служили су свету архијерејску литургију у храму Светог великомученика Георгија у Оснабрику уз саслужење свештенства епархије. Истог дана архиепископ Григорије одслужио је помен српским официрима страдалим у време Другог светског рата на гробљу Еверзбург у Оснабрику, уз присуство великог броја нашег верног народа.

У Другом светском рату у логору у Оснабрику било је заточено шест хиљада српских официра. На њиховој жртви изникао је храм, гробље, у крипти храма похрањени су посмртни остаци 27 српских генерала. Црквена општина Оснабрик редовно молитвено обележава и годишњицу бомбардовања логора ОФЛАГ 6Ц. Шестог децембра 1944. британска авијација је брутално бомбардовала логор. Погинуло је 116 официра, док је 112 тешко рањено, а који су после краћег времена подлегли ранама тог сулудог и безумног чина.

Инсбрук, Аустрија

У организацији Српске православне омладине Инсбрук – СПОЈИ поводом Видовдана, у недељу, 30. јуна организовано је хуманитарно позоришно вече, на којем је по први пут у Аустрији и у расејању изведена представа „Ноћ Лазарева”.

Представу по тексту Владимира Ђорђевића а у режији Милића Јовановића, извели су позоришни глумци из Удружења за неговање културе „Амвон” из Тополе, Предраг Јовановић у улози Кнеза Лазара, Александар Јеленић у улози Искушења Лазаревог и Вукашин Вујичић у улози Појца. Костими, креација уметнице Ане Колбјанове, додатно су оживели историјски тренутак и допринели веродостојности представе.

Гостију је било, као и увек до сада, из целог Тирола, као и из Беча, а сав приход од ове позоришне вечери намењен је социјално угроженим вишечланим породицама на Балкану и болесној деци и најугроженијим случајевима у Тиролу. Захваљујући великом срцу свих који су били на овом догађају скупила се хуманитарна сума од 1.099 евра, на чему су организатори од срца захвални.