Долази 250 делегата
ДИЈАСПОРА У СРПСKОЈ СКУПШТИНИ

На дневном реду ће бити Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и наших људи у расејању, као и матичне државе и Срба у региону, и још многе друге теме из домена културе, инвестиција, привреде, науке

 

Пише: Марко Лопушина

Фотографије Архива

 

Традиционални Видовдански сабор дијаспоре одржаће се 1. и 2. јула 2023. године у здању Дома Народне скупштине у Београду. Тако ће се после 13 година српска дијаспора наћи у српском Парламенту.

Амбасаде Републике Србије у свету изабрале су 250 делегата из расејања, који ће у Скупштини расправљати о Закону о дијаспори и Србима у региону, који постоји али се не примењује, о Скупштини дијаспоре, која постоји али не функционише, о привреди и култури наших људи у свету и у матици. На дневном реду ће бити и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Организатор је Kабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа Републике Србије с дијаспором, Ђорђа Милићевића (СПС).

„Тема у дискусијама ће бити и подстицање инвестиција и повезивање Србије и наших људи у дијаспори. Повезивање привредника из дијаспоре и Србије ради размене искустава и подстицаја дијаспоре на улагања у Србији. Разговор о могућим подстицајима за инвестирање наших држављана који живе у иностранству у матици“ – каже се у саопштењу Kабинтеа министра Милићевића

Теме ће бити свеобухватне: унапређење културног, етничког и верског идентитета наших грађана у иностранству у циљу њиховог очувања и неговања; дефинисање могућих програма представљања српске културе и уметности у иностранству; начини за реализацију програма који окупљају припаднике српских заједница из дијаспоре и из региона у матичној држави са циљем упознавања националне културе, историје, уметности; програми повезивања младих из матице и дијаспоре; унапређење слике наше земље у иностранству преко наше дијаспоре као амбасадора културе.