Биста Новака Ђоковића у Америци
ДИЈАСПОРА

Новак ће бити први српски спортиста у овој башти у којој се од 2008. налазе бисте наших чувених научника, књижевника, сликара, владара… Николе Тесле, Милутина Миланковића, Милеве Марић, Михајла Пупина, Јована Дучића, Десанке Максимовић, Надежде Петровић, Петра Првог Карађорђевића и многих других.

Биста Новака Ђоковића рад је вајара Бојана Микулића из Бањалуке, а открио је Александар Алекс Мачески, почасни конзул Србије у Кливленду, човек који је најзаслужнији што уопште постоји Српска културна башта у Америци.

Како је Новаку Ђоковићу забрањено да учествује на турниру УС Опен, Теслина научна фондација (ТНФ) из Филаделфије је одлучила да се Новак Ђоковић, најпознатији Србин у свету, 11. септембра када се играло финале овог турнира, ипак симболично нађе у Америци. Зато је баш овај дан одабран за откривање Новакове бисте у Српској културној башти на тлу Обећане земље и то у 14 часова по локалном времену.

Теслина научна фондација има 12.000 чланова широм света, а у анкети са члановима и пријатељима фондације, дошло се до одлуке да на овом споменику у Кливленду буду исписане речи самог Новака Ђоковића о томе како је доживео НАТО агресију 1999. године и како је то утицало на његов карактер. Ево шта пише на спомоенику:

„Када је НАТО уништавао моју земљу без правног основа 1999. године, био сам дете. Зарекао сам се да ћу тај исти свет победити на наш начин и ево ме данас. То уништавање ме није уништило, нити мој народ. Није нам сломљен дух. И даље смо радосни, упркос проблемима. То је наша победа.“ – рекао је Новак, а сада је то овековечено на бисти у Кливленду.

Град Кливленд се налази у центру наших заједница и удаљен је око четири до шест сати вожње од Чикага, Вашингтона, Њујорка, Филаделфије, Детроита и многих других градова у којима живе Срби у САД.

Никола Лончар, председник ТНФ, овим поводом је рекао: „Сви знамо да организатори УС Опена ове године нису дозволили учешће Новаку на овом турниру и да је он, као и увек, остао доследан својим принципима тако што није дозволио да га ни овај пут сломе. Управо на дан затварања УС Опена, српски народ ће поставити Новакову бисту која ће нас увек подсећати на наш понос, јединство и моралне и духовне квалитете које негујемо вековима. Предлажем да се баш овде убудуће окупљамо другог викенда сваког септембра. Верујем, и надам се, да ће управа Српске културне баште, на челу са Александром Алексом, прихватити овај предлог. Од ове године, па сваке наредне, на овом месту, додељиваћемо Тесла Spirit Award припадницима Теслиног народа и Американцима који су урадили нешто значајно за Теслин народ.“

Истог дана, Теслина научна фондација из Филаделфије уручила је, у Српској културној башти признања овогодишњим лауреатима — Милани Мим Бижић и Александру Алексу Маческом.

 

Пише: Марина Булатовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању