ГОЈАЗНОСТ И ГЕНИ
Дијета на основу ДНК анализе

Сви смо различити. Генетика утиче и на то како варимо храну, утиче на наше дијете и здравље, генерално. Научне студије су показале повезаност између количине калорија, нивоа и врсте витамина, масти и угљених хидрата са болестима као што су: атеросклероза, дијабетес, гојазност, канцер, хипертензија и другим хроничним обољењима. Такође је утврђено и да се индивидуална исхрана, односно прехрамбена интервенција заснована на нутритивним потребама, нутритивном статусу и генотипу, може користити за спречавање настанка, контролу и лечење многих хроничних болести, као и за смањење телесне масе.

 

НУТРИГЕНОМИКА И НУТРИГЕНЕТИКА – Утицај хранљивих материја на експресију гена, односно, како ће се одређени ген испољити, назива се нутригеномика, док се различити одговори варијација гена на хранљиве материје, компоненте дијета и адитива називају нутригенетика. Нутригенетику, као термин, први пут је употребио др Бренан 1975. пишући о томе како генетика појединца утиче на дијету и како генетске разлике могу утицати на одговор елемента околине као што су промене у ензимској активности. Нутригенетика, заправо, проучава ефекат генетичких варијација на дијететски одговор, као и улогу нутријената и биоактивних компонената на генетску експресију, описујући утицај наследних особина на одговор организма код специфичног прехрамбеног режима.  

 

КОНТРОЛА АДЕКВАТНОМ ИСХРАНОМ – Утицај генетских варијација на исхрану имају и метаболички поремећаји као што је фенилкетонурија која утиче на оксидацију масних киселина дугог ланца, затим хемохроматоза, поремећај који утиче на апсорпцију гвожђа или интолеранција на лактозу, која такође спада у ту групу, а може се добро контролисати адекватном исхраном. Познато је и да су одређена стања и болести које су повезане са исхраном попут гојазности, дијабетеса тип 2, метаболичког синдрома, кардиоваскуларних болести и неких типова карцинома, полигенске, односно да више гена утиче на њихову појаву, али и мултифакторијалне јер више фактора спољне средине утиче на њихово испољавање.

 

Приредила Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању