TURSKA, ANKARA
Diplomatski skandal zbog stolice

Muškarci uredno sedaju u pozlaćene stolice, skidaju maske s lica, dok žena stoji i zapanjeno ih gleda, mrmljajući sebi nešto u bradu. Jer, za nju – stolice nema.

Sad, mi sa Balkana se možda i ne bismo mnogo potresli prizorom. Turska je to, žena i treba da dvori, a ako muškarci imaju neke važne razgovore, da se skloni u ćošak.

Međutim, Evropljani, posebno oni koji se kunu u Evropsku uniju (EU), kad su videli snimak sa spomenutim scenarijom potpuno su „odlepili“. Zar se tako ponaša prema dami i što je najvažnije predsednici Evropske komisje (EK) Ursuli fon der Lajen?! Dobro, od turskog predsednika, domaćina sastanka Redžepa Tajipa Erdogana se to moglo i očekivati, ali ‘zar i ti sine Brute?!“ A Brut u ovom incidentu je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, bivši belgijski premijer.

Istina, predsednica evropske vlade, kako često nazivaju EK, nije ostala da stoji beskonačno. Ponuđeno joj je da sedne na kauč udaljeno od Erdogana i Mišela tri-četiri metra, a naspram turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavošogla. Koji, opet, po diplomatskom protokolu, u ovom četvorouglu ima niži status od Lajenove.

Fon der Lajenova je „bila očigledno iznenađena, što možete videti i na video-snimku“, rekao je njen portparol Erik Mamer nakon sofa-gejta, kako su novinari ekspresno nazvali ovaj, za EU, neprijatni događaj, potvrđujući nezadovoljstvo prve žene koja je izabrana na čelo EK. Mamer je dodao da je evropska liderka trebalo da sedi na potpuno isti način kao predsednik Evropskog saveta i turski predsednik. Portparol je za ovu krajnje neugodnu, mnogi su je nazvali i ponižavajuću, situaciju orkivio turske zvaničnike koji su pripremali sobu za sastanke.

Šefica EK je, umesto da insistira na svojoj stolici na pravom mestu, odlučila da oćuti neumesni gest i učestvuje na sastanku kao da se ništa nije desilo. Ali, „ne praviti problem od nečega u javnosti, nije isto što i reći da to nema nikakvu važnost“, naglasio je Mamer.

Šef turske diplomatije Čavošoglu je uzvratio da se njegova zemlja suočava sa nepravednim optužbama, jer je Turska sledila diplomatska pravila o rangu zvaničnika i pokoravala se zahtevima EU oko protokola na sastanku.

Stručnjaci su saglasni da u komplikovanom svetu diplomatskog protokola, Mišelova pozicija nadmašuje Fon der Lajeninu. Kada se ovo dvoje lidera zajedno sreću sa drugima, Mišel biva prvi pozdravljen i on vodi razgovore u ime EU. Reč je o situaciji koja za posledicu ima, bez obzira što je reč o dami visokog ranga u društvu, da prvo rukovanje sleduje predsedniku Evropskog saveta. Osim rukovanja, liderima EU se obično, ne i uvek, ukazuje isto poštovanje, pojasnio je Žan Klod Junker, Ursulin prethodnik na poziciji šefa EK. Junker je za  evropski „Politiko“ rekao da je i on ponekad bio otpremljen na kauč.

 

Priredila Milica Stamatović

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju