Картахена, драгуљ Кариба
ДНЕВНИК СВЕТСКЕ ПУТНИЦЕ

 

Дани у Панама Ситију су пролетели за час и дошао је дан када смо Ева и ја имале лет за Картагену у Колумбији. Копнена граница између Панаме и Колумбије није у функцији. Превоз бродом је комликован и скуп. Тако да остаје само авионски превоз који држи неколико авионских компанија по непримерено високим ценама за једночасовни лет. Али, шта је ту је. Бар се брзо стиже.

Еви је ово био први пут да посећује Колумбију, мени други, а надам се не и последњи. Чим смо кренуле „убером“ на одредиште Ева је почела да се чуди гужви, буки, вреви и довикивању на све стране. Рекла ми је да је све то подсећа на Мексико. И то је тачно, само Мексиканци и Колумбијци живе тако гласно и интензивно. Непосредни су и широкогруди. То смо осетиле већ у првим сатима.

Смештај смо резервисале и платиле онлајн, а с обзиром да смо стигле пре времена за улазак у собу, ја сам инсистирала да ипак видим како је унутра. Инстикт ми је говорио да има влаге јер је соба у приземљу и на углу куће. Собу нисмо успеле да откажемо, али нисмо губиле време. Кренуле смо са претрагама за други смештај, а то је била немогуће мисија. Пошто је Картагена изузетно популарна међу туристима ништа прихватљиво на добром месту нисмо успеле да нађемо. Све што је солидно било је на 15-20 километара од Картагене. У једном моменту смо биле на улици и тражиле смештај који је постојао на „Букингу“ али није постојао на назначеној адреси. Почеле смо около да се распитујемо да ли знају за тај смештај. Неки младићи су покушавали да нам помогну. Онда се из једне посластичарнице појавила мама једног од њих са великом тортом. Када је чула за наш проблем питала је колико планирамо да останемо у Картагени. Рекле смо јој десетак дана. Она је констатовала да се то уклапа у њен план за неки пословни пут и позвала нас да будемо њихове гошће. Како је рекла том приликом, сада можемо да упознамо Колумбијце на тај начин, а не по ономе што гледамо у ТВ серијама. Ева и ја смо се погледале. Обема је то био први пут да добијамо такву понуду. Питале смо где станују, иако је то било сувишно имајући у виду њихове манире, начин говора, гардеробу и ауто који су возили. Мада, све то може и те како да завара. Нас две смо се ипак сложиле да нећемо погрешити ако прихватимо госпримство госпође Цецилије и њеног сина Хуана. Па на крају и ако погрешимо и то се да исправити.

Убрзо смо стигли у њихов стан у престижној „паметној“ згради и касније сазнале да се неколико чланова породице годинама баве адвокатским пословима.

Наредних дана ми смо били као добро уигран тим, а уз то свако је имао своју приватност и могућност да се према афенитетима сам организује за посете знаменитим местима, музејима, тврђавама и догађајима.

Картагена се налази на обали Карибског мора у једној од најексклузивнијих и најскупљих зона Колумбије. Такође је један од најпосећенијих градова Јужне Америке. О лепотама Картагене писао је и Габриел Гарсија Маркес.

 

Текст и фотографије Стела Зарић Вујичић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању