ILUSTROVANA FELJTON: HAMID AMIRI
Dobrih ljudi, ipak, ima

Knjiga „Dečak sa dva srca“ su sećanja Hamida Amirija na putešestvije petočlane porodice iz Herata, grada u Avganistanu. Pisana je u prvom licu jednine i predstavlja Hamidovo viđenje puta dugog godinu i po dana tokom koga su išli iz ruke u ruku švercera ljudima, od Avganistana, preko Rusije, Ukrajine, Poljske, Austrije, Nemačke, Belgije, Holandije, Francuske do Engleske. Hamid je tada imao deset godina, dve godine starijeg brata Huseina, isto toliko mlađeg Hesana, majku Faribu, oca Mohameda.

Knjiga povremeno odaje utisak avanturističkog romana, ponekad je napeti triler, u nekim delovima će vas nasmejati, a na pojedinim mestima nećete moći da zadržite suzu. Opisi su detaljni i živi, lako se zamišljaju sve situaciji kroz koje je porodica Amiri prošla, od odlaska iz Herata, pre dve decenije, do današnjih dana kada … Da ne otkrivamo mnogo, bolje je da krenemo redom.

Kada je Fariba Amiri održala govor posvećen pravima žena u svojoj zajednici, koja se nalazi u avganistanskom gradu Heratu, očekivala je neke negativne reakcije od lokalne vlasti. Ipak, nije mogla ni da pretpostavi da će taj njen govor iz 2000. godine biti povod da ona i njena porodica krenu na dugačak i neizvestan put dug više od pet hiljada kilometara. Talibanske vlasti su je osudile na smrt i porodica je morala da beži pod okriljem mraka. Faribin srednji od trojice sinova Hamid imao je tada deset godina. Nedavno je objavio knjigu u kojoj je opisao ovu neverovatnu izbegličku avanturu, jednu od miliona sličnih koje se pred našim očima odigravaju još od prvih godina novog veka.

Fariba voli da kuva i u svom rodnom mestu je bila poznata po toj veštini. Stekla je brojne učenice i sledbenice, mlade devojke koje je podučavala spremanju hrane. Vremenom je učiteljica postala frustrirana zato što nijedna njena učenica nije uspela da ostvari svoje snove o kojima su joj govorile na kurseviima. Smatrala je da je njena odgovornost da govori o tome.

Priredio Srđan JOKANOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju