VLADA MITIĆ, ZADUŽIO I NIŠ I BEOGRAD
Dobrotvor na prisilnom radu

Vlada Mitić bio je jedan od najsposobnijih i najbogatijih trgovaca i veletrgovaca koje su Beograd i Kraljevina Jugoslavija imali između dva svetska rata. Rođen je u Nišu, 30. decembra 1884, kao najstarije od četvoro dece oca Todora i majke Kostadinke, devojačko Nikolić. Imao je dvojicu braće: Mitu (Niš, 1888 – Beograd, 1971) i Dragoljuba – Dragija (Niš, 1891–1978) i sestru Jelenu. Otac Todor je rano umro, te se majka preudala. Brigu o deci preuzeo je ujak Vlada, jorgandžija iz Niša.

Četvoro dece završilo je ondašnju četvorogodišnju osnovnu školu i izučila su jorgandžijsko-ćurčijski zanat kod ujaka. Kao najstarije dete Vlada je o svojoj braći i sestri preuzeo brigu, te je bio oslobođen vojne obaveze, dok je brat Dragoljub bio učesnik ratova 1913. i 1914–1918. Početkom 20. veka, Vlada je otvorio samostalnu jorgandžijsko-ćurčijsku radnju u Nišu.

Okupaciju Srbije u Prvom svetskom ratu proveo je u Solunu radeći u svojoj struci, na snabdevanju Srpske vojske pamuklijama. Nakon Prvog svetskog rata, u svojoj jorgandžijsko-pamuklijskoj i trgovačkoj radnji u Nišu Vlada Mitić i brat Mita počeli su da se bave i uvozom pamuka iz Soluna. Ubrzo prelaze u Beograd i otvaraju firmu pod nazivom „Vlada Mitić i brat“. U svojoj firmi Vlada Mitić je zapošljavao nekoliko stotina radnika koje je raznim povlasticama i pogodnostima vezivao za firmu, a oni su mu požrtvovanim radom i poštenim odnosom prema poslu isto vraćali. Ostaje za pamćenje da je za svoje radnike osnovao 14 sportskih sekcija, koje su se pod imenom „Mitić“ takmičile u raznim ligama i turnirima.

Iako formalno sa minimalnom školskom spremom Vlada Mitić bio je vispren trgovac. Mnogo je putovao, posećivao velike sajmove i evropske gradove, kupovao knjige o trgovini, čije je prevode plaćao, i dosta čitao. Tako je u jednoj od, onda saobraćajno najprometnijih i najpoznatijih beogradskih ulica, Knez Mihailovoj, u broju 41, otvorio i prvu modernu robnu kuću – „Mitić“. Drugu prodavnicu u Beogradu imao je u Ulici kralja Milana 18, a u Nišu, u centralnoj Obrenovićevoj ulici, broj 21. Kao trgovac bio je poznat po tome što je davao najrazličitije povlastice i popuste svojim mušterijama. Prvi je državnim službenicima uveo kupovinu na rate uz osiguranje plaćanja.

Ambiciozni Mitić je planirao i sakupljao novac kako bi podigao najvišu poslovnu zgradu na Balkanu, višu i veću od ondašnje nove i moderne Palate „Albanija“ u Beogradu. U toj brižljivo planiranoj budućoj višespratnici  nalazila bi se najveća i najmodernija robna kuća sa brzim liftovima i restoranom sa baštom i vidikovcem na krovu. Odabrao je lokaciju za izgradnju  na jednom od najprometnijih centralnih beogradskih trgova – Slaviji.  Počeo je da otkupljuje kuće, radnje i placeve. Nije pitao za cenu, mada ga ni vlasnici nekretnina nisu žalili, a sve kako bi što pre oslobodio prostor za gradnju svoje buduće višespratnice.

 

Priredio Branislav Tikić

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju