СВЕТ МОЗАИК
Додирнуо сам Марадонин чланак

Земља на његовом гробу још се није слегла, а латиноамеричка сага о његовом одласку са овог света већ је почела. Где су биле швајцарске медицинске сетре када је Марадони позлило, зашто је хитној помоћи требало пола сата да дође, шта (ни) је урадио његов лични лекар, ко ће се отимати о његово наследство, колико деце заправо има, шест, осам, једанаест… Медији, посебно европски, зову све оне који су са њим некада били у контакту, не би ли открили какав је Дијего заправо био човек и шта га је сколило да оде, ипак, нагло и прерано. Какав је фудбалер био, сви знамо. Међу п(р)озваним су се нашли и наш редитељ Емир Кустурица, који је о Дијегу Арманда Марадони 2008. снимио документрани филм „Maradona by Kusturica“, који је, између осталих, дао интервју италијанској „Газети“, као и британски редитељ Асиф Капади ( добио Оскара за документарац о преминулој британској певачици Ејми Вајтхаус 2016.) који је прошле године снимо документарни филм о, како је тренутно општеприхваћено мишљење, најбољем фудбалеру свих времена. Кападијеву причу о Марадони пренео је „Гардијан“, а ми преносимо део те исповести.

Имао сам четрнаест година када је Дијего Марадона постигао два гола против Енглеске – рука Божја и чудесан гол. Упркос првом голу, увек сам мислио да је најбољи играч на свету. Одувек сам био обожавалац аутсајдера, побуњеника.

Сви су желели да буду Марадона. Био је глобални феномен. Папа је хтео да се види са њим. Фидел Кастро би седео и слушао Дијега како прича.

Средином прве деценије 21. века, док сам био студент филма, прочитао сам књигу о Дијеговом животу. Сећам се фотографије на којој је изгледао гојазно. Питао сам се како је постао тако велики и помислио како би то била сјајна тема за филм и, заборавио на то.

Деценију касније појавила се могућност да снимим филм. Пре четири године открили смо невероватне и до тада неискоришћене снимке Марадоне на његовом врхунцу. Такође смо открили и да му се веома допао мој филм о Ајртону Сени.

Уследио је низ сусрета са њим, 2017-2018. у Дубајију, где је био ангажован као тренер. Пошто је то био Марадона, продуценти су инсистирали да му одем на ноге. И зато што је то био Марадона, мислили смо да је то била једина шанса да га интервјуишем, тако да је са мном пошла цела екипа. Обично урадим само звучни запис при првом сусрету.

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању