МОЗАИК: ЕЛ САЛВАДОР
Дођите и нахраните своје анђеле

Прва земља на свету која је увела биткоин као званичну валуту, поред долара, и због тога прошлог септембра постала ударна вест широм планете, сада једнако привлачи пажљу, али због насиља и криминала који потпуно разара ову најмању и најгушће насељену државу Средње Америке са око шест и по милиона становника.

Влада је прогласила ванредно стање и затворила затворе, што би се рекло „да ни мува не може да улети“. Разлог – током претпрошлог викенда убијено је 87 људи. Званично је саопштено да је војска и полиција у току рације на упоришта банди око престонице Сан Салвадора ухапсила више од хиљаду осумњичених за те злочине.

Председник Ел Салвадора Најиб Букеле (40) написао је на друштвеним мрежама да ухапшени неће бити пуштени да се бране са слободе. Наредио је да се смањи број оброка за затвореника из банди на два дневно и пустио видео-снимак како са рукама на леђима и лисицама ухапшени пролазе затворским ходницима и како их стражари палицама терају да ходају, трче и силазе низ степенице држећи руке иза врата или на леђима. Затвореници на себи имају само доњи веш, боси су, у ћелијама за њих нема душека.

„Немојте да мислите да ће да буду ослобођени“, написао је Букеле на свом Твитер налогу. „Рационалисаћемо исту количину хране коју смо до сада давали затвореницима. А ако је међународна заједница забринута за своје „анђеле”, требало би да дођу и донесу им храну, јер ја немам намеру да новацем из буџета намењен школама прехрањујем терористе.“

Конгрес Ел Салвадора усвојио је Букелеов предлог да се у земљи прогласи ванредно стање. Очито да су конгресмени имали у виду податак да је током целог фебруара у земљи било укупно 79 убистава, а да је у марту, само за један викенд, тај неславни рекорд премашен за још девет убијених.

Ванредним стањем се суспендује уставом загарантовано право на окупљање и губе притвореничка права на најмање тридесет дана. Уредба дозвољава да осумњичени у притвору може да буде без адвоката 15 дана, а полицији омогућава да му претреса мобилне телефоне и поруке.

Сумња се да су убиства повезана са озлоглашеним уличним бандама, које успешно контролишу многа насеља у Сан Салвадору. Национална полиција је саопштила да је ухапсила пет вођа банде Мара Салватруча или МС-13, које оптужује да су наредили убиства последњег викенда у марту.

Букеле је шефовима затвора наредио да затворене припаднике банди, од старта, држе у ћелији 24 сата дневно, седам дана у недељи. „Не смеју да излазе чак ни у затворско двориште“, написао је Букеле и додао „поруку бандама: због ваших поступака, сада ваши дечаци неће видети нити један трачак сунчеве светлости… Осим хиљаду затворених, још 16.000 су под нашом контролом.“

Овакав Букелеов став према бандама од којих две највеће МС-13 и Барио-18 имају око 70.000 чланова, старих између 11 и 40 година, наишао је на подршку Салвадораца. Мада, има и сумњичавих.

– Ово је неподношљиво. Банде убијају кад год пожеле, раде шта хоће. Морају бити кажњење, веома оштро – каже Марио Алас (39), становник престонице.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању