Температура непознатог порекла
ДОГОДИЛО МИ СЕ

„Моје дете је добило температуру која већ дуже траје, али детаљним испитивањима на инфекције које сада владају и на друге могуће болести није установљено порекло, односно због чега има температуру. Веома сам забринута за последице и питам се на шта би све то могло да укаже?“

                                                                              Зорица из Сурдулице

 

 

Пораст телесне температуре изнад 37,3 степени Ц у јутарњим и изнад 37, 8 Ц у вечерњим часовима, обично указује на неки патолошки процес који се дешава у организму, а најчешће на инфекцију. Уобичајени симптоми као што су грозница, малаксалост и бол у мишићима, управо су знак да организам ради оно што је потребно – да се бори против инфекције.

НАЈЧЕШЋИ РАЗЛОГ – Пораст телесне температуре један је од најчешћих разлога за посете лекару, а посебно педијатару јер су родитељи често уверени да дете мора увек да има нормалну температуру, па неретко деци дају лекове за снижавање температуре чак и када је температура минимално повишена. Сматра се да повишена температура није примарна болест уколико њене вредности не прелазе 38,5 степени и обично, благо повишена температура не доводи до погоршања болести нити до неуролошких компликација. Међутим, то се не односи на бебе које су млађе од три месеца, имунокомпромитоване и пацијенте са удруженим симптомима који могу да укажу на неке озбиљније болести, због чега је увек боље обратити се лекару него користити лекове по сопственој процени.

ПИРЕКСИЈА – Медицински израз пирексија означава грозницу и повишену температуру која има важну улогу у имунолошком одговору организма најчешће као реакција на инфекције, имфламације (запаљења) и трауме, али може бити и непознатог порекла. Према дефиницији, пирексија непознатог порекла (енглеска скраћеница FUO – fever of unknown origin) означава температуру која је изнад 38,3 степени која траје дуже од три недеље, а чији се узрок не може открити ни након болничких испитивања. Ако је радиографија плућа у реду и уколико нема некарактеристичних промена при физикалном прегледу, као и прегледу крвне слике и мокраће, онда се сматра да је непознатог порекла.

 

Приредила Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању