Син ми је веган
ДОГОДИЛО МИ СЕ

Веганизам је начин исхране који је заснован искључиво на намирницама биљног порекла, а за разлику од вегетаријанаца, вегани не једу ни рибу, јаја, млечне производе, па чак ни мед. Дешава да неки престану да користе храну животињског порекла из здравтвених, неки из етичких разлога, а међу њима има и оних, посебно младих, који мисле да је то модерно и желе да прате тендове.

САВЕТ СТРУЧЊАКА – Пре било које промене начина исхране, треба консултовати лекара и обавити детаљне анализе како би се установило стање организма и да ли је спремно на нови режим.

МИШЉЕЊА СУ ПОДЕЉЕНА – Да ли је вегански начин исхране здрав или не, још је предмет расправе. Чињеница је да у исхрани треба да буде протеина, али то не значи да се морају уносити путем меса јер постоје многе намирнице биљног порекла које су богате протеинима (коштуњаво воће, махунарке, непрерађене житарицаме, семенке сунцокрета, бундеве, сусама..). Тако се и гвожђе може уносити конзумирањем зеленог лиснатог поврћа, тофу сира, житарица, а има га и у сушеном воћу, пасуљу и сочиву. Калцијум се налази у зеленом лиснатом поврћу, махунаркама, орашастим плодовима, смоквама.

 

ВАЖНА ЈЕ ПРИПРЕМА – Уколико неко из јеловика избаци месо, прерађевине и млечнне производе, а свакодневно једе пржену храну и доста простих угљених хидрата, та веганска исхрана више неће носити епитет – здрава. Зато је важно бирати храну са високим садржајем биљних протеина који ће заменити животињске попут махунарки, сочива и пасуља, а важно је и научити како комбиновати биљне протеине попут киное и хељде са житарицама да би се задовољиле све потребе организма. Препоручује се употреба целих житарица и на пример комбинација кукуруза, смеђег пиринча и махунарки којима се додаје свеже поврће: кељ, броколи, зелена салата или неко дуго лиснато поврће са зачинима по жељи уз додатак маслиновог или уља бундеве и орашастих плодова. Уколико се не уноси довољно омега-3 масних киселина којих има у риби, а које су  важне за срце и крвне судове, треба узимати у довољној количини ланених семенки, орашастих производа и маслиновог уља.

 

Приредила Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању