Само да нам буде топло
ДОМ ЗА ПОРОДИЦУ СЛАВУЈЕВИЋ

Слике које видите, а и текст који следу су, нажалост, свакодневица осмочлане породице Славујевић из Јаребице крај Лознице који живе у дому који се једва може назвати кућом.. Четворо скромних малишана, Дејан (15), Данка (13), Нешо (10) и Стефан (8), помало су стидљиви и тужни. Није ни чудо, сурови услови у неадекватним објектима драстично утичу на квалитет живота и детињство.

Три генерације станују у овој кући: уз четворо деце ту су још и деда Радован, бака Олга, отац Славко и мајка Силвија. Немаштина која се преноси са колена на колено тежак је усуд ове породице.

„Од редовних примања имамо социјалну помоћ и дечији додатак. Углавном радим за надницу у шуми и бавимо се пољопривредом. Имамо кокошке, патке, краве, овце и свиње, па деца увек имају шта да једу. Нажалост, скоро све друго им фали” – рекао је вредни отац Славко.

Цела породица спава у два собичка. Деда у кревету са два унука, а баба са унуком. У другој соби спавају отац и мајка са најмлађим сином.

„Син Дејан је веома вредан, највише нам помаже. Желео би да упише ветерину кад заврши средњу школу. Нешо је одличан ђак и стварно се труди да и у оваквим условима научи све шта треба. Данка би волела да буде посластичар. Ипак, да би успели у својим намерама, потребна им је нова кућа, где ће имати нормалне услове за живот” – додала је брижна мајка Силвија.
Мали Стефан изнео је своју највећу жељу. Жељу која гађа у срце, када се схвати да ови малишани за топлу кућу, дечију собицу и безбрижно одрастање просто не знају.

„Ја бих највише волео да добијем свој кревет и пуно ћебади, да ми никада више не буде хладно!”
Када је немаштина велика, жеље су скромне. Њима је највећа жеља да им буде топло. Поред нове куће, значила би им и приколица за трактор, као и једна крава.

Хуманитарна организација Срби за Србе покреће велику акцију помоћи породици Славујевић и позива све добре људе да помогну овој деци да остваре своје снове.

 

Текст и слике ХО Срби за Србе

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању