РОЂЕНДАН ФОНДА ЗА НАУКУ РС
Достижемо светске стандарде

Почетком прошле недеље, у просторијама Југословенске кинотеке, свечано је обележено три године од оснивања Фонда за науку Републике Србије. Свечаности су присуствовали: први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, представник Српске православне цркве викарни епископ хвостански Јустин, државни секретари и помоћници министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, представници Српске академије наука и уметности, ректори универзитета, декани и директори научно-истраживачких организација, представници Фонда за науку, а видео- поруком се присутнима обратио и председник међународне асоцијације Science Europe др Марк Шилц.

„За ове три године Фонд за науку Републике Србије прешао је дугачак пут. Од визије како би институција требало да изгледа, стварања правних оквира и процедура, обезбеђивања средстава, преко окупљања стручног тима, дошли смо до тога да је Фонд достигао стандарде сличних институција у иностранству, које постоје много дуже од нас. То су пре свега висок квалитет пројеката, међународна компетитивност и независан и непристрасан рад“, истакла је др Милица Ђурић Јовичић, директорка Фонда. „У протеклом периоду, упркос отежаним условима рада због пандемије, Фонд је подржао реализацију 282 пројекта у оквиру пет програма, на којима је ангажовано 1737 истраживача. Укупна средства за финансирање пројеката износе 43,9 милиона евра, и уложена су у рад истраживача, oпрему, материјале, публикације, међународну сарадњу и научно-истраживачке организације.

Овом приликом, Фонд за науку је отворио и нови програм под називом „Идентитети“. Ради се о првом програму за финансирање научно-истраживачких пројеката из области друштвених и хуманистичких наука, чиме се научној заједници омогућава да се бави истраживањима која су од изузетне важности за друштво. Све информације о отвореном јавном позиву су доступне на сајту Фонда за науку.

„Предвиђено трајање пројеката у оквиру програма „Идентитети“ је до две године. Укупан буџет програма износи два милиона евра, а максимални износ по појединачном пројекту је 150.000 евра. Програм ће се бавити истраживањем тема попут: етничких, националних, просторних, економских, социјалних, родних, културних и уметничких идентитета, политикама идентитета, као и другим областима из друштвенохуманистичких наука које се баве идентитетом, а које су од значаја за Републику Србију“, прецизирала је др Ђурић Јовичић.

Директорка Фонда за науку најавила је још јавних позива за реализацију различитих пројеката у оквиру других програма које Фонд за науку подржава, чиме ће се наставити улагање у развој науке у Републици Србији.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању