Државним парама по председнику државе

Тешко је веровати да је било ко могао да од државе добије такав мандат, па онда једино преостаје закључак да неки појединци у крилу државних фирми заправо злоупотребљавају државни новац ради задовољавања личних политичких афинитета и државни капитал усмеравају тако да он финансијски подржава лист који блати човека на челу те државе

Има ли то игде да се државним капиталом спонзоришу брутални, недолични, простачки напади на председника државе.Има, нажалост. Једино у Србији.У недељном издању „Блица“ претпрошле недеље, на трећој страни, освануо је непотписан, дакле редакцијски, коментар под наднасловом „Писма послушног грађанина Србије“, у коме се поводом неспоразума око подршке Новака Ђоковића хрватској фудбалској репрезентацији, председник Србије Александар Вучић (који је према мишљењу листа прекасно подржао Новаков став) извргава руглу и највулгарније вређа речима којих нема ни у клозетским графитима. Није ту проблем писац „писма“ (јер свако може да пише шта хоће, али је ту уредништво да то пропусти или не пропусти у штампу), чак ни одлука редакције да објави ово скандалозно „писмо“ (јер постоје редакције и такви уређивачки тимови које плаћају да прогоне своју државу и њеног председника), али јесте проблем, и то државни проблем, што је чак и у истом броју „Блица“, одмах иза „писма“ са увредама председнику државе, неколико огласа фирми које послују државним капиталом и чак су и у већинском државном власништву.

Очита злоупотреба

Када се гадости о председнику штампају у истом броју таблоида у коме се налазе и огласи плаћени државним новцем, онда то оставља утисак да неко ко је постављен да води рачуна о државном капиталу тај новац, државни новац, усмерава у подршку том таблоиду и његовом „уређивачком концепту“ заснованом на неприличном и грубом вређању председника државе. Тешко је, међутим, веровати да је било ко могао да од државе добије такав мандат, па онда једино преостаје закључак да неки појединци у крилу државе заправо злоупотребљавају државни новац ради задовољавања личних политичких афинитета и државни капитал усмеравају тако да он финансијски подржава лист који блати човека на челу те државе. Узнемирујуће је, међутим, што на то нико не реагује. Непријатна је, наиме, чињеница, пре свега за државу, да је на страни 7. истог броја „Блица“ (неколико страница иза увреда на рачун председника) објављен оглас МТС-а, бренда Телекома Србије, и то на пола стране листа. Непријатно је то, посебно отуда што се зна (а истовремено и на сајту www.mts.rs јасно пише) да је већински власник ове компаније држава – Република Србија, са 58,11 одсто удела у власништву. Знају ли ти у МТС–у који су одлучивали о томе да се оглас штампа у „Блицу“, и да се ова редакција привилегује тиме што ће инкасирати државне паре и онда тако ојачана приходима и од државе, дивљачки прогањати првог човека те државе, да је тако нешто апсолутно неморално и неприхватљиво. Ако не знају, није им ту место. Ако знају, тим горе, Онда им поготово није ту место. Јер такво оглашавање није лоше само за државу већ је лоше за бренд МТС и Телеком Србија. Такав избор листа за оглашавање овај бренд и корпорацију конфронтира са оним деловима јавности који имају сасвим супротно мишљење о председнику своје државе. Конфронтирају их са већинском Србијом која се гнуша не само оваквих приземних поступака медија, већ и компанија са већинским државним капиталом у којима › неки људи, који су заправо државни службеници, привилегују и часте огласним бонус исплатама медије који прогањају и вређају председника државе. Поступак оних који су донели одлуку да својом политиком оглашавања подрже „уређивачку политику“ „Блица“ може да се тумачи једино као провокативни гест отказивања лојалности компанији из личних политичких убеђења и то неће донети ништа добро Телекому.

Подсмевање и увреде

Али није Телеком Србија једина овдашња фирма са већинским државним капиталом која се оглашавала у „Блицу“ тог дана у коме је штампан и приземни напад на председника Србије. Уз Телеком Србија у овом броју тог таблоида, који се штампа немачким капиталом, свој оглас на четвртини 13. стране имала је и гласовита Ер-Србија, корпорација у којој је 51 одсто капитала у власништву Владе Србије. Нешто даље на страни 22. нашао се и оглас Радио телевизије Србије. Реч је, при том о телевизијској кући која би у овом неолибералном свету, који тако здушно подржава, одавно престала са емитовањем програма, да није новца из државног буџета. РТС, који постоји захваљујући новцу из државног буџета је „уређивачку политику“ „Блица“, коју симболизују напади на председника државе Србије, такође подржао уплатом за оглас на чак пола стране. Да све буде још бизарније, оглас РТС-а пласиран је на страни на којој њену другу половину запрема таблоидни треш текст о победници ријалитија једне приватне телевизије са насловницом чији је једини смисао – ново понижавање државе. „Желим министарство“ наслов је и порука ове победнице ријалитија којом се „Блиц“ подсмева држави инкасирајући државни новац који је пристигао посредством РТС-а.

Наставак можете прочитати у броју 3104.