Državnim parama po predsedniku države

Teško je verovati da je bilo ko mogao da od države dobije takav mandat, pa onda jedino preostaje zaključak da neki pojedinci u krilu državnih firmi zapravo zloupotrebljavaju državni novac radi zadovoljavanja ličnih političkih afiniteta i državni kapital usmeravaju tako da on finansijski podržava list koji blati čoveka na čelu te države

Ima li to igde da se državnim kapitalom sponzorišu brutalni, nedolični, prostački napadi na predsednika države.Ima, nažalost. Jedino u Srbiji.U nedeljnom izdanju „Blica“ pretprošle nedelje, na trećoj strani, osvanuo je nepotpisan, dakle redakcijski, komentar pod nadnaslovom „Pisma poslušnog građanina Srbije“, u kome se povodom nesporazuma oko podrške Novaka Đokovića hrvatskoj fudbalskoj reprezentaciji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić (koji je prema mišljenju lista prekasno podržao Novakov stav) izvrgava ruglu i najvulgarnije vređa rečima kojih nema ni u klozetskim grafitima. Nije tu problem pisac „pisma“ (jer svako može da piše šta hoće, ali je tu uredništvo da to propusti ili ne propusti u štampu), čak ni odluka redakcije da objavi ovo skandalozno „pismo“ (jer postoje redakcije i takvi uređivački timovi koje plaćaju da progone svoju državu i njenog predsednika), ali jeste problem, i to državni problem, što je čak i u istom broju „Blica“, odmah iza „pisma“ sa uvredama predsedniku države, nekoliko oglasa firmi koje posluju državnim kapitalom i čak su i u većinskom državnom vlasništvu.

Očita zloupotreba

Kada se gadosti o predsedniku štampaju u istom broju tabloida u kome se nalaze i oglasi plaćeni državnim novcem, onda to ostavlja utisak da neko ko je postavljen da vodi računa o državnom kapitalu taj novac, državni novac, usmerava u podršku tom tabloidu i njegovom „uređivačkom konceptu“ zasnovanom na nepriličnom i grubom vređanju predsednika države. Teško je, međutim, verovati da je bilo ko mogao da od države dobije takav mandat, pa onda jedino preostaje zaključak da neki pojedinci u krilu države zapravo zloupotrebljavaju državni novac radi zadovoljavanja ličnih političkih afiniteta i državni kapital usmeravaju tako da on finansijski podržava list koji blati čoveka na čelu te države. Uznemirujuće je, međutim, što na to niko ne reaguje. Neprijatna je, naime, činjenica, pre svega za državu, da je na strani 7. istog broja „Blica“ (nekoliko stranica iza uvreda na račun predsednika) objavljen oglas MTS-a, brenda Telekoma Srbije, i to na pola strane lista. Neprijatno je to, posebno otuda što se zna (a istovremeno i na sajtu www.mts.rs jasno piše) da je većinski vlasnik ove kompanije država – Republika Srbija, sa 58,11 odsto udela u vlasništvu. Znaju li ti u MTS–u koji su odlučivali o tome da se oglas štampa u „Blicu“, i da se ova redakcija privileguje time što će inkasirati državne pare i onda tako ojačana prihodima i od države, divljački proganjati prvog čoveka te države, da je tako nešto apsolutno nemoralno i neprihvatljivo. Ako ne znaju, nije im tu mesto. Ako znaju, tim gore, Onda im pogotovo nije tu mesto. Jer takvo oglašavanje nije loše samo za državu već je loše za brend MTS i Telekom Srbija. Takav izbor lista za oglašavanje ovaj brend i korporaciju konfrontira sa onim delovima javnosti koji imaju sasvim suprotno mišljenje o predsedniku svoje države. Konfrontiraju ih sa većinskom Srbijom koja se gnuša ne samo ovakvih prizemnih postupaka medija, već i kompanija sa većinskim državnim kapitalom u kojima › neki ljudi, koji su zapravo državni službenici, privileguju i časte oglasnim bonus isplatama medije koji proganjaju i vređaju predsednika države. Postupak onih koji su doneli odluku da svojom politikom oglašavanja podrže „uređivačku politiku“ „Blica“ može da se tumači jedino kao provokativni gest otkazivanja lojalnosti kompaniji iz ličnih političkih ubeđenja i to neće doneti ništa dobro Telekomu.

Podsmevanje i uvrede

Ali nije Telekom Srbija jedina ovdašnja firma sa većinskim državnim kapitalom koja se oglašavala u „Blicu“ tog dana u kome je štampan i prizemni napad na predsednika Srbije. Uz Telekom Srbija u ovom broju tog tabloida, koji se štampa nemačkim kapitalom, svoj oglas na četvrtini 13. strane imala je i glasovita Er-Srbija, korporacija u kojoj je 51 odsto kapitala u vlasništvu Vlade Srbije. Nešto dalje na strani 22. našao se i oglas Radio televizije Srbije. Reč je, pri tom o televizijskoj kući koja bi u ovom neoliberalnom svetu, koji tako zdušno podržava, odavno prestala sa emitovanjem programa, da nije novca iz državnog budžeta. RTS, koji postoji zahvaljujući novcu iz državnog budžeta je „uređivačku politiku“ „Blica“, koju simbolizuju napadi na predsednika države Srbije, takođe podržao uplatom za oglas na čak pola strane. Da sve bude još bizarnije, oglas RTS-a plasiran je na strani na kojoj njenu drugu polovinu zaprema tabloidni treš tekst o pobednici rijalitija jedne privatne televizije sa naslovnicom čiji je jedini smisao – novo ponižavanje države. „Želim ministarstvo“ naslov je i poruka ove pobednice rijalitija kojom se „Blic“ podsmeva državi inkasirajući državni novac koji je pristigao posredstvom RTS-a.

Nastavak možete pročitati u broju 3104.