Две Кореје начиниле корак напред

На врху Џангун на 2.744 метара успешно је окончана тродневна посета председника Јужне Кореје муна својим северним суседима, која је изазвала много емоција и еуфорије међу Корејцима са обе стране границе

Високо подигавши један другом руку на врху планине Пекду, највише на Корејском полуострву, која се сматра и родним местом корејског народа, председник Мун Џае Ин и вођа Ким Џонг Ун су симболично веома нагласили посвећеност помирењу и могућем уједињењу Јужне и Северне Кореје. Тако је на врху Џангун на 2.744 метара, највишем на граничној планини Северне Кореје и Народне Републике Кине, под кристално чистим плавим небом, успешно окончана тродневна посета председника Муна која је изазвала много емоција и еуфорије међу Корејцима са обе стране границе.

Зашто је уједињење Кореја битно у политици и економији Јужне Кореје и животу њених људи, групи од 20 новинара из разних држава света, међу којима и овом аутору, говорио је у новембру 2016, др Сунг Ки Јунг, ондашњи генерални директор у моћном Министарству за уједињење у Сеулу. Сунг је изнео да је на Корејском полуострву из рата три старе државе настала једна, 676. године нове ере. У наредних 1.300 година на полуострву је постојала само једна држава и када се њена северна граница померала у складу са односима са Кином.

У 19. веку су околне земље почеле да се надмећу око корејског суверенитета и на крају је Јапан 1910. анектирао источноазијско полуострво. Јапан је капитулирао 35 година касније на крају Другог светског рата. Кореја је ослобођена, али су убрзо Сједињене Америчке Државе и Совјетски Савез окупирали јужну, односно северну половину полуострва. Године 1948. засебне владе су формиране у свакој, од окупационих зона.
– То је био веома трагичан крај 13 векова дуге историје наше јединствене земље – казао је Сунг.

Огромна жеља за уједињењем

Сунг је онда емотивно указао на случај подељене Немачке. Немачка је први пут уједињена 1871. Постојала је као јединствена држава током 74 године да би била подељена на Источну и Западну 1945, на крају Другог светског рата. Остала је подељена 45 година док није поново уједињена 1990.
– Кореја која је тринаест векова била јединствена држава, подељена је већ 71. годину и још чека да уследи уједињење. Отуда можете разумети огромну жељу Корејаца за поновним уједњењем – изјавио је тада Сунг.
Током протеклог, трећег самита председника Муна и председавајућег Кима, главни секретар за штампу јужнокорејског шефа државе Јун Јонг Чан објаснио је да је „планина Пекду духовно седиште корејског народа и планина са највише симболичког значења“.

– Председник Мун је више пута казао како се нада да ће се попети на ту планину, а да не мора да прође кроз Кину – истакао је Јун.
Пекду, Бекду или Чангбаи је поштована у обема Корејама. У Јужној Кореји је сматрају једним од најсветијих места на полуострву, познату као родни дом Дангуна, легендарног оснивача Гођосеона, првог Корејског краљевства, утемељеног пре више од 4.000 година. У Северној Кореји сматрају Пекду светом, јер је на њој Ким Ил Сунг (1912-1994), оснивач Демократске Народне Републике Кореје (ДНРК) и деда садашњег лидера, успоставио тајну војну базу против Јапанаца, у борби за независност. На Северу кажу да је покојни Ким Џонг Ил (1941- 2011), отац садашњег лидера, рођен на Пекду. Зато династију Ким називају „Пекду крвна линија“. Но, неки историчари кажу да је Ким Џонг Ил рођен у Русији.

Наставак прочитајте у броју 3114.