Dve Koreje načinile korak napred

Na vrhu Džangun na 2.744 metara uspešno je okončana trodnevna poseta predsednika Južne Koreje muna svojim severnim susedima, koja je izazvala mnogo emocija i euforije među Korejcima sa obe strane granice

Visoko podigavši jedan drugom ruku na vrhu planine Pekdu, najviše na Korejskom poluostrvu, koja se smatra i rodnim mestom korejskog naroda, predsednik Mun Džae In i vođa Kim Džong Un su simbolično veoma naglasili posvećenost pomirenju i mogućem ujedinjenju Južne i Severne Koreje. Tako je na vrhu Džangun na 2.744 metara, najvišem na graničnoj planini Severne Koreje i Narodne Republike Kine, pod kristalno čistim plavim nebom, uspešno okončana trodnevna poseta predsednika Muna koja je izazvala mnogo emocija i euforije među Korejcima sa obe strane granice.

Zašto je ujedinjenje Koreja bitno u politici i ekonomiji Južne Koreje i životu njenih ljudi, grupi od 20 novinara iz raznih država sveta, među kojima i ovom autoru, govorio je u novembru 2016, dr Sung Ki Jung, ondašnji generalni direktor u moćnom Ministarstvu za ujedinjenje u Seulu. Sung je izneo da je na Korejskom poluostrvu iz rata tri stare države nastala jedna, 676. godine nove ere. U narednih 1.300 godina na poluostrvu je postojala samo jedna država i kada se njena severna granica pomerala u skladu sa odnosima sa Kinom.

U 19. veku su okolne zemlje počele da se nadmeću oko korejskog suvereniteta i na kraju je Japan 1910. anektirao istočnoazijsko poluostrvo. Japan je kapitulirao 35 godina kasnije na kraju Drugog svetskog rata. Koreja je oslobođena, ali su ubrzo Sjedinjene Američke Države i Sovjetski Savez okupirali južnu, odnosno severnu polovinu poluostrva. Godine 1948. zasebne vlade su formirane u svakoj, od okupacionih zona.
– To je bio veoma tragičan kraj 13 vekova duge istorije naše jedinstvene zemlje – kazao je Sung.

Ogromna želja za ujedinjenjem

Sung je onda emotivno ukazao na slučaj podeljene Nemačke. Nemačka je prvi put ujedinjena 1871. Postojala je kao jedinstvena država tokom 74 godine da bi bila podeljena na Istočnu i Zapadnu 1945, na kraju Drugog svetskog rata. Ostala je podeljena 45 godina dok nije ponovo ujedinjena 1990.
– Koreja koja je trinaest vekova bila jedinstvena država, podeljena je već 71. godinu i još čeka da usledi ujedinjenje. Otuda možete razumeti ogromnu želju Korejaca za ponovnim ujednjenjem – izjavio je tada Sung.
Tokom proteklog, trećeg samita predsednika Muna i predsedavajućeg Kima, glavni sekretar za štampu južnokorejskog šefa države Jun Jong Čan objasnio je da je „planina Pekdu duhovno sedište korejskog naroda i planina sa najviše simboličkog značenja“.

– Predsednik Mun je više puta kazao kako se nada da će se popeti na tu planinu, a da ne mora da prođe kroz Kinu – istakao je Jun.
Pekdu, Bekdu ili Čangbai je poštovana u obema Korejama. U Južnoj Koreji je smatraju jednim od najsvetijih mesta na poluostrvu, poznatu kao rodni dom Danguna, legendarnog osnivača Gođoseona, prvog Korejskog kraljevstva, utemeljenog pre više od 4.000 godina. U Severnoj Koreji smatraju Pekdu svetom, jer je na njoj Kim Il Sung (1912-1994), osnivač Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) i deda sadašnjeg lidera, uspostavio tajnu vojnu bazu protiv Japanaca, u borbi za nezavisnost. Na Severu kažu da je pokojni Kim Džong Il (1941- 2011), otac sadašnjeg lidera, rođen na Pekdu. Zato dinastiju Kim nazivaju „Pekdu krvna linija“. No, neki istoričari kažu da je Kim Džong Il rođen u Rusiji.

Nastavak pročitajte u broju 3114.