Бети Ђорђевић и Стака Новковић
ДВЕ ЗВЕЗДЕ НА БЕОГРАДСКОМ СУНЦУ

Недавно, током једног невероватно лепог пролећног дана, среле су се, у Скадарлији, на снимању документарног филма о екс Југославији, две велике звезде наше бивше државе. И даље веома лепе и позитивног духа.Ту и тамо неки озбиљнији поглед и животна мудрост. Упркос свему, срећи и бригама, борби, туги, као да крећу увек из почетка. Рекло би се по овим дамама да су им сви проблеми решени.

Међусобно поштовање, непосредност и топлина у комуникацији, лаки су знаци препознавања некога ко је живео и стварао у бившој Југославији, изградио се.

ТВ спикерка РТС-а Стака Новковић Ђорђевић, позната по женственој лепоти и посебном гласу, била је деценијама део наше свакодневице. Веома популарна у то време. Данас и даље ведра, окружена породицом и пријатељима, живи пуним животом, путује, дружи се, скија и плива, насмејана ужива у сваком дану.

Бети Ђорђевић, уметница је непоновљивог музичког стила, власница хитова које је тешко преузети за обраду, који су такви управо јер су њени. Кроз дуги пут славе и дивних успомена, прошла је најлепше али и најтеже животне дане, борила се на достојанствен начин и вратила се, елегантно и сигурно – за неке можда и неочекивано с обзиром на дужину професионалне паузе – на велика врата, певању и наступима на најлепшим местима. Баш како јој доликује.

„ Живети у Југославији било је потпуно другачије у односу на данас, не само кад је реч о слици нашег друштва већ и света, већим делом. То је живот који се не заборавља. Људи су се међусобно волели и поштовање је било далеко природније него данас. Било је део нас“, прича Стака.

Каже да је њен живот у Југославији био ведар и леп и да је уживала пуним плућима у сваком његовом сегменту, од личног до професионалног.

„Данас сам захвална и такође срећна, али свакако, посматрајући свет, видим разлике и не могу то да прећутим. Погледајте шта се дешава у свету и питам се куда то води“, додаје она.

Бети Ђорђевић истиче како није увек била срећна и поред једне богате и позамашне каријере.

„Имам дивних успомена на Југославију и свој живот тада“, каже Бети, чију је песму „Почнимо љубав из почетка“ прва запазила Јованка Броз, на једном сусрету када је певала за председника Тита, и где су је његови сарадници издвојили због Јованкиног питања: „Ко је ова девојка, са оваквим гласом?“. Након тога је песма и сама постала хит за сва времена.

„Уметници који су били значајан део културе ове земље, памте један дуг период касније запостављености ради пласирања супкултуре чији корен није лако видљив а чија активност има веома јасне резултате, на нашу жалост. То не заборављам и не могу рећи да је баш сваки период мог живота у претходним државним облицима био сјајан, што многе моје колеге разумеју јер су и сами осетили исто. Прошла сам и приватни пад и велику патњу“, прича Бети.

Звезде какве многи са радошћу памте, могу бити сакривене од јавности, једноставно боравити у својим животима, а задржати стари сјај и у време када се то не очекује.

Бети и Стака су живи доказ да магија доброг духа нема слабости. У сусрету и разговору на јутарњем београдском сунцу, биле су центар пажње пролазника који су их поздрављали. Лепе и расположене, плениле су најпре својом ведрином и добротом. Иако живот није увек поштен, према њиховим речима, и те како награди оне који остану своји.

 

 

Пише Милица Велимировић Пауновић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању