ЗАНИМЉИВОСТИ ФУТОГА
Дворац који памти Јохана Штрауса

Сазидан је на периферији града, а данас за дворац Еђшег кажу да се налази готово у центру Новог Сада. Зграда је подигнута за стогодишњицу постојања стрељачког друштва 1890. године. Наиме, крајем 18. и почетком 19. века на простору Хабзбуршке монахије, стрељачка друштва оснивају се првенствено како би се становништво обучило за руковање оружјем. И не само то. Идеја је била да се ту окупљају ратни ветерани, али и како би становништво кроз спортско пуцање усавршавало своје ловачке вештине. Али и дружило се и забављало.

Зграду је саградио зидар Карл Лехрер, према пројекту Георга Молнара из 1889. године. Коришћена је као репрезентативна стрељана и као балска дворана, а сачињавају је три споредне и велика централна дворана. У дворцу су такође биле и просторије управе стрељачког друштва.

Назив објекта је мађарска реч која значи „Јединство“, а што је назив спортског клуба који је дуго година био смештан у просторијама Еђшега. Ова културна баштина је 2012. године реконструисана и у потпуности опремљена, а 2018. године Еђшег је коначно добио своју намену. Постао је још један културни центар Новог Сада.

Просторије које чине Културну станицу одишу шармом старог Новог Сада у комбинацији са савременим потребама друштва. Врата овог центра отворена су свим генерацијама, што показује и разноврсност програма који је сваког месеца другачији.

Велики парк који је окруживао дворац данас не постоји. Парк је преграђен, а на једном његовом делу су направљени терени за кошарку, док је други део прелепа башта погодна за разне летње манифестације. Завод за заштиту споменика културе је 2007. године здање у Улици Антона Чехова, у Новом Саду, прогласио спомеником културе.

 

Текст и фотографије Т. Иваниш

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању