Dvorski kompleks na Dedinju

Iako je mnogo toga preturila preko glave ova vladarska rezidencija je sačuvala otmenost, pa i vrednost. Zašto je Hrist dobio metak u čelo i da li je Tito voljenoj Zdenki, koja je tu sahranjena, svakog jutra nosio na grob crvenu ružu?

Posmatran u celini svog kulturnog i istorijskog značenja, dvorski kompleks na Dedinju predstavlja jedinu izvorno sačuvanu vladarsku rezidenciju u Srbiji i riznicu dela likovnih i primenjenih umetnosti od posebnog značaja, ne samo sa srpsku već i svetsku kulturnu baštinu”.Ovako je 2009. godine arheolog Marko Popović, tada predsednik Komisije za zaštitu kulturnih dobara od izuzetnog značaja i dobara srpskog porekla u inostranstvu, govorio povodom predloga da Dvorski kompleks na Dedinju u Beogradu dobije status kulturnog dobra. Već naredne godine, februara, Ministarstvo kulture saopštilo je „da je Vlada Srbije odlučila da Dvorski kompleks na Dedinju u Beogradu, sa pokretnim stvarima u njemu koje imaju poseban kulturni i istorijski značaj, dobije status kulturnog dobra”. Prvi dani proleća. Čovek iz obezbeđenja otvara tešku metalnu kapiju. Poseta Dvorskom kompleksu može da počne.

– Sa naše desne strane vidite jedinu građevinu u Dvorskom kompleksu koja je sagrađena posle Drugog svetskog rata – pokazuje vodič. – To je portret kralja Aleksandra koji je uradio Paja Jovanović nesuđeni Titov spa-centar. Maršal je želeo zgradu u kojoj bi se nalazile prostorije za rekreaciju. Ipak, kvalitet izgradnje bio je loš, bazen je pukao i propuštao vodu… Spa-centar nikada nije profunkcionisao, a zgrada je korišćena kao ostava. Tu, na toj desnoj strani je i neobična zgrada poznata kao „Slamnata kuća”. Tamo posetioci ne zalaze, ona nije deo turističke ponude. Ime je dobila zbog krova pokrivenog slamom i gledano spolja čovek nikada ne bi rekao da ima celih 360 kvadrata. – To je prvi objekat sazidan na ovom prostoru – sledi objašnjenje vodiča. – Podigao ju je kralj Aleksandar kako bi nadgledao radove na svojoj zgradi kojoj evo prilazimo. Kada se bračni par doselio na Dedinje kraljica Marija je u ovoj zgradi sebi uredila atelje. Imala je dara za slikanje i vajanje. Videćete kasnije jedno, i jedino sačuvano, njeno vajarsko delo. To je statua nazvana „Vitez u kontemplaciji“ koja se nalazi u Kraljevom dvoru.

Nastavak pročitajte u broju 3141.