STRANCI KOJI SU NAS VOLELI
Džon Rid u Beogradu

Američki novinar, pesnik i socijalistički aktivista, pisac antologijske knjige o Oktobarskoj revoluciji – Deset dana koji su potresli svet – velikan svetskog novinarstva Džon Rid (John Reed, 1887 – 1920), boravio je u Srbiji i izveštavao sa srpskog ratišta u jesen 1915, a naredne godine objavio je knjigu „Rat u istočnoj Evropi“, u kojoj opisuje i rat u Srbiji.

Kao ratni dopisnik, putovao je sa slikarom karikaturistom Bordmanom Robinsonom. Boravili su u Nišu, Šapcu, Beogradu, ali i u srpskim selima, pišući o Srbiji kao o “zemlji smrti” kojom je harao tifus, i u kojoj “Austrijanci čine neviđena zverstva, u kojoj se Srbi hrabro bore…”

Početkom 20. veka Rid je bio na mnogim frontovima, opisujući ratne užase i stradanja. Obišao je Meksiko, Rusiju, Grčku, Srbiju, Bugarsku, Francusku, Italiju, Poljsku, kako bi američko javno mnenje upoznao sa pravom i užasnom istinom. Po dolasku u Srbiju, njegovo putovanje je trajalo dvadeset i osam dana, od 20. aprila do 18. maja 1915. godine.

Krećući se maršrutom Niš – Kragujevac – Beograd – Rakovica – Ada Ciganlija – Obrenovac – Šabac – Prnjavor – Loznica – Gučevo – Krupanj – Zavlaka – Valjevo – Niš, mogao je samo da potvrdi podatke o strašnim zločinima koje su vojnici Austrougarske monarhije vršili na svakom koraku.

U knjizi „Srbija – zemlja smrti“  zabeležio je napade i zločine bečke vojske:

„U vreme prve invazije, mnogi su ostali u Šapcu, nadajući se da će biti bezbedni. Ali vojnici su nasrnuli kao divlje zveri po gradu, paleći, pljačkajući, silujući. Videli smo opustošeni hotel „Evropu“ i pocrnelu i unakaženu crkvu u kojoj je tri hiljade ljudi, žena i dece bilo sabijeno bez hrane i vode i držano unutra tri dana, a zatim podeljeno u grupe: jedni su bili poslati u Austriju kao ratni zarobljenici, a drugi terani pred vojskom dok je ona nastupala na jug, protiv Srba. Ovo nije neosnovana priča ili histerična optužba, kao što je često bio slučaj u Francuskoj i Belgiji, to je činjenica dokazana mnoštvom svedočanstava koja su pod zakletvom dale stotine učesnika tog užasnog marša…“

Iz tekstova o Ridovom boravku u Srbiji, koji su nesumnjivo dragocen prilog za celovitiju priču o tom vremenu, dajemo ove kraće izvode, tek da se oseti njegova ruka:

 

Piše Marko Lopušina

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju