Партнери, ривали и они трећи
ЕФЕКТИ СИЈЕВЕ ПОСЕТЕ ЕВРОПИ

Током пет дана и шест ноћи, председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг је у Европи посетио три земље и четири региона, учествујући у више од 30 догађаја који су комбиновали билатералне и мултилатералне контакте и обухватали политичке, економске и културне садржаје. Путовање у Француску, Србију и Мађарску је укључило и формалне државне процедуре и неформалне састанке. Овако је сажето описао боравак председника Сија од 5. до 10. маја по земљама западне и централне Европе, као и Балкана, кинески министар спољних послова Ванг Ји по повратку у Пекинг.

Министар Ванг, са ауторитетом члана Политбироа Централног комитета Кинеске комунистичке партије, оценио је да је путовање председника Сија било у циљу развијања пријатељства, изградње узајамног поверења те одређивање курса за будућност и да је окончано веома успешно. Посета се одвијала у Европи, али је имала глобалну визију, ојачала је билатералне односе Кине са Француском, додатно учврстила са Србијом, унапредила са Мађарском и подстакла сарадњу са Европском унијом, резимирао је шеф кинеске диполоматије.

Последњих година, подсећају поједини кинески аналитичари, расту глобалне неизвесности, све је више изазова са којима се Европа суочава и дошло је до преокрета у односима између Кине и Европске уније (ЕУ). У Бриселу су дефинисали НР Кину као „партнера за сарадњу, економског конкурента и системског ривала“ уз позиве за смањење ризика у односима са Пекингом. У Кини се не слажу са таквом карактеризацијом узајамних односа.

Отуда је неопходна размена мишљења на високом нивоу како би се разјаснила ситуација, спречио даљи пад и погоршање односа између Кине и ЕУ, и они били стабилизовани, истовремено промовишући развој оријентисан ка будућности. Зато је у овом критичном тренутку дипломатија шефа државе, као највиши ниво размене мишљења, пресудна.

Кинеска је оцена да су током посете, званични Пекинг и Париз подржали почетни дух успостављања дипломатских односа из 1960-тих који је усадио француски државник, генерал Шарл Де Гол. „Развијаћемо билатералне односе, ослањајући се на прошла достигнућа и иницирајући нова дешавања“, истакао је министар Ванг.

Што се тиче посете Београду, високи кинески дипломата је указао да ће бити и даље одржавано чврсто пријатељство, а покренуто ново путовање ради изградње кинеско-српске заједнице са заједничком будућношћу у новој ери. Даље, кад је реч о Будимпешти, ојачаћемо традиционалне везе и усмерићемо кинеско-мађарске односе у „златно путовање“, рекао је Ванг.

Када је реч о односима Кине и ЕУ, Ванг је истакао да обе стране морају да „деле исправна поимања“ и држе се позиције партнерства. У глобалним питањима Кина ће показати одговорност велике силе и допринети решавању проблема  широм света, ради очувања мира, истакао је он.

 

Пише Борислав Коркоделовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању