АЛИСИЈА ВИКАНДЕР
ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КАНА

 

Већ је једна деценија протекла откако је шведска глумица Алисија Викандер постала позната широм света играјући у филму „Краљевска афера“ приказаном на фестивалу у Берлину и номинованом за „Оскара“. Потом је Алисија и сама добила „Оскара“ за ролу у драми „Данкиња“, онда је постала део ансамбла последњег наставка холивудског филмског серијала о агенту Џејсону Борну, потом се удалаза познатог британског глумца Мајкла Фасбендера и прошле године са њим добила сина.

Много посла за Алисију Викандер (33) која је у Кан ове године стигла са филмом-серијом „Ирма Веп“ француског редитеља Оливијеа Асајаса. Алисија признаје да је са радошћу прихватила позив да ради за телевизију јер откако се на почетку каријере прославила у шведским тв-сапуницама нисмо је виђали на малим екранима. Глумицу је тешко наћи последњих месеци: у Шведској јој ђиви родбина, она је са својом породицом дом нашла у Лисабону, тренутно снима филм у Лондону и сада је била звезда Канског фестивала.

Ирма Веп је и сама филмска звезда чији су снови распршени. Алисија кађе да не моће да се пореди са њом:

-Ми смо сасвим другачије. Радимо исти посао Ирма и ја, неке ствари у њеном животу су ми познате, али за разлику од ње ја нисам звезда. Волим да завршим посао и онда одем кући, у свој живот. Не настављам да живим пред камерама. Никада нисам имала помоћника који ме свуда прати и кува ми кафу. Оно што могу да разумем код Ирме је да се она налази на животној прекретници. Посао јој је био све и постала је усамљеник. Мене је баш то одувек плашило, да се не изолујем од света, да не постанем као Ирма Веп. Имам своје старе пријатеље и нико од њих није из света филма, осим мог мужа, наравно.

 

 

Пише Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању