Ексклузивно са Космета – страх од већег зла

На алтернативним прелазима на северу Космета, преко планине Рогозне, током дана дежурају амерички војници Кфора. Они су за недељу дана већ привели шест Срба који су са камионима с робом стигли из цетралне Србије, на Царински терминал у јужни, албански део Косовске Митровице

Док је залиха хране све мање и њено добављање из Србије све теже, Срби на Косову и Метохији не страхују од глади и од тога да ће остати без лекова, већ стрепе да се иза нецивилизацијске мере Приштине у стопостотној такси на производе из централне Србије можда спрема нешто горе по њих! Све из разлога што приштинске таксе, уведене 21. новембра, до сада нису скинули ни Брисел, ни Вашингтон, ни НАТО, иако су јавно осудили ову меру Приштине и захтевали да се она што пре повуче.

Срби на северу Косомета, свакoдневно, од 27. новембра, заједно са студентима Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици, организују протесте и перформансе због увођења таксе од стране Приштине. Протесте су организовале и жене севера КиМ у Косoвској Митровици, 3. децембра. Протести се повремено организују и у Грачаници и Штрпцу.

Отпор кроз Свесрпски сабор

На протестном скупу Срба , најмасовнијем до сада, на северу Косова и Метохије, у уторак, 4. децембра, спред седишта ЕУ и суда у Косовској Митровици, под слоганом „Свесрпски сабор”, Срби су још једном исказали незадовољство због увођења таксе на српску робу која улази у јужну српску покрајину, али и због најаве Приштине да формирају косовску војску. Захтевали су и ослобађање Срба који су недужни ухапшени, наводно због умешаности у убиство Оливера Ивановића.

– Шаљемо поруку Европској унији, међународној заједници и свима који одлучују о нашим животима о томе да ли ће наша деца имати храну, лекове и да ли ће сутра имати будућност. Ово нису само наше поруке, већ су поруке српског народа који тражи само једно, да се антицивилизацијске мере Приштине морају одмах укинути. Као и до сада, ми рачунамо на пуну подршку наше Владе у Београду. Верујемо да Србија никада неће допустити нови егзодус српског народа на КиМ – казао је градоначелник српске Косовске Митровице Горан Ракић.

Наставак прочитајте у броју 3124.