Ексклузивно са Космета – залиха све мање, страх и стрепња код људи

Вредност робе коју Срби могу да донeсу на Космет, а да не плате таксу, је 200 евра, па се због тога наши људи са севера све чешће снабдевају путујући у Рашку и Нови Пазар. – Најтежа ситуација са кисеоником и лековима за КБЦ Косовска Митровица. – Приштина не реагује на упозорења Брисела, Вашингтона и НАТО-а

После увођења 100 одсто таксе од стране Приштине на српску робу која улази на Космет на помолу је свесно режирана хуманитарна катастрофа Срба у јужној српској покрајини од стране такозване Харадинајеве владе. Овако висока стопа пореза незабележена у Европи, ни у ратним условима, од стране самозване државе Косово, која нецивилизацијским, недемократским путем, и поред званичних упозорења Брисела, Вашингтона али и НАТО-а, не жели да укине ову таксу, док на другој страни, таква самостално промовисана држава, тежи заједници европских земаља. Апсурдно! Срби на Косову и Метохији истински су се суочили са елементарним људским правом, правом на живот, сигурност али и правом на опстанак и останак на својој земљи. Срби упозоравају да их од Приштине могу снаћи и друга злодела.

Алтернативни правци

Мирним протестима, у организацији формираног Кризног штаба, оставкама градоначелника четири српске општине на северу КиМ, изласком из суда српских судија по косовском систему, Срби су јасно дали до знања да не признају власт у Приштини и да не постоје више четири српске општине, Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и северна Косовска Митровица, по косовском систему

Док траје ова нечувена антицивилизацијска метода угњетавања нашег народа од стране Албанаца и Приштине, Срби се како-тако сналазе у набавци робе из Србије. Све чешће се путује колима или аутобусима до Рашке (60 км од К. Митровице), Новог Пазара (85 км) и Рибарића (2 км), где се купују намирнице а онда се враћају назад. Јер, сваки путник на Космет може да унесе робу у вредности од 200 евра а да не мора да плати таксу како је раније прописала Приштина.

Најтеже је са набавком млека и других прехрамбених производа. Што се тиче хлеба, две српске пекаре, у Зубином Потоку и Лепосавићу, у стању су да снабдеју 60.000 Срба на северу КиМ. Из пекара кажу да имају и резерви брашна за неко време. Српски део Косовске Митровице једним делом се снабдевао, а и сада се снабдева, из албанских пекара у Бошњачкој махали у северном српском делу Митровице. Но, није тајна да се роба провлачи и алтернативним правцима преко административне линије Србије са КиМ, преко Рогозне у дужини од близу 100 километара. На овом потезу су и са једне и са друге стране српска села, углавном.

Прети несташица кисеоника и цитостатика

Најтежа је ситуација са Клиничко-болничким центром у Косовској Митровици, једином референтном установом на Космету, поред мање болнице у Грачаници, где се Срби могу стационарно лечити. – Запослени у КБЦ Косовска Митровица су на својим радним местима и у приправности. Здравстена заштита се пацијентима пружа на адекватан начин. Мада, и код запослених и код пацијената, постоји осећај страха због притисака Приштине којима смо изложени. У овом тренутку у болници прети несташица кисеоника и лекова. Резерве кисеоника имамо за пет–шест дана а све зависи од потреба пацијената. За десетак дана биће несташица и неких лекова, попут цитостатика, затим раствора, неких антибиотика, појединих аналгетика, па и анестетика, што може свакако угрозити лечење наших пацијената. Осећа се нездрава атмосфера, али се ми трудимо да охрабримо пацијенте, говоримо им да очекујемо стабилизацију ситуације. Верујемо да ће се ти ментори Приштине и сама Приштина уразумити и да ће се ова болесна ситуација разрешити – каже директор КБЦ Косовска Митровица др Милан Ивановић.

Наставак прочитајте у броју 3123