Ekskluzivno sa Kosmeta – zaliha sve manje, strah i strepnja kod ljudi

Vrednost robe koju Srbi mogu da donesu na Kosmet, a da ne plate taksu, je 200 evra, pa se zbog toga naši ljudi sa severa sve češće snabdevaju putujući u Rašku i Novi Pazar. – Najteža situacija sa kiseonikom i lekovima za KBC Kosovska Mitrovica. – Priština ne reaguje na upozorenja Brisela, Vašingtona i NATO-a

Posle uvođenja 100 odsto takse od strane Prištine na srpsku robu koja ulazi na Kosmet na pomolu je svesno režirana humanitarna katastrofa Srba u južnoj srpskoj pokrajini od strane takozvane Haradinajeve vlade. Ovako visoka stopa poreza nezabeležena u Evropi, ni u ratnim uslovima, od strane samozvane države Kosovo, koja necivilizacijskim, nedemokratskim putem, i pored zvaničnih upozorenja Brisela, Vašingtona ali i NATO-a, ne želi da ukine ovu taksu, dok na drugoj strani, takva samostalno promovisana država, teži zajednici evropskih zemalja. Apsurdno! Srbi na Kosovu i Metohiji istinski su se suočili sa elementarnim ljudskim pravom, pravom na život, sigurnost ali i pravom na opstanak i ostanak na svojoj zemlji. Srbi upozoravaju da ih od Prištine mogu snaći i druga zlodela.

Alternativni pravci

Mirnim protestima, u organizaciji formiranog Kriznog štaba, ostavkama gradonačelnika četiri srpske opštine na severu KiM, izlaskom iz suda srpskih sudija po kosovskom sistemu, Srbi su jasno dali do znanja da ne priznaju vlast u Prištini i da ne postoje više četiri srpske opštine, Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i severna Kosovska Mitrovica, po kosovskom sistemu

Dok traje ova nečuvena anticivilizacijska metoda ugnjetavanja našeg naroda od strane Albanaca i Prištine, Srbi se kako-tako snalaze u nabavci robe iz Srbije. Sve češće se putuje kolima ili autobusima do Raške (60 km od K. Mitrovice), Novog Pazara (85 km) i Ribarića (2 km), gde se kupuju namirnice a onda se vraćaju nazad. Jer, svaki putnik na Kosmet može da unese robu u vrednosti od 200 evra a da ne mora da plati taksu kako je ranije propisala Priština.

Najteže je sa nabavkom mleka i drugih prehrambenih proizvoda. Što se tiče hleba, dve srpske pekare, u Zubinom Potoku i Leposaviću, u stanju su da snabdeju 60.000 Srba na severu KiM. Iz pekara kažu da imaju i rezervi brašna za neko vreme. Srpski deo Kosovske Mitrovice jednim delom se snabdevao, a i sada se snabdeva, iz albanskih pekara u Bošnjačkoj mahali u severnom srpskom delu Mitrovice. No, nije tajna da se roba provlači i alternativnim pravcima preko administrativne linije Srbije sa KiM, preko Rogozne u dužini od blizu 100 kilometara. Na ovom potezu su i sa jedne i sa druge strane srpska sela, uglavnom.

Preti nestašica kiseonika i citostatika

Najteža je situacija sa Kliničko-bolničkim centrom u Kosovskoj Mitrovici, jedinom referentnom ustanovom na Kosmetu, pored manje bolnice u Gračanici, gde se Srbi mogu stacionarno lečiti. – Zaposleni u KBC Kosovska Mitrovica su na svojim radnim mestima i u pripravnosti. Zdravstena zaštita se pacijentima pruža na adekvatan način. Mada, i kod zaposlenih i kod pacijenata, postoji osećaj straha zbog pritisaka Prištine kojima smo izloženi. U ovom trenutku u bolnici preti nestašica kiseonika i lekova. Rezerve kiseonika imamo za pet–šest dana a sve zavisi od potreba pacijenata. Za desetak dana biće nestašica i nekih lekova, poput citostatika, zatim rastvora, nekih antibiotika, pojedinih analgetika, pa i anestetika, što može svakako ugroziti lečenje naših pacijenata. Oseća se nezdrava atmosfera, ali se mi trudimo da ohrabrimo pacijente, govorimo im da očekujemo stabilizaciju situacije. Verujemo da će se ti mentori Prištine i sama Priština urazumiti i da će se ova bolesna situacija razrešiti – kaže direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Milan Ivanović.

Nastavak pročitajte u broju 3123