ДНЕВНИК СВЕТСКЕ ПУТНИЦЕ (2)
Еквадор, коначно

Уз све горе наведено, требало је на аеродрому приложити и итенирер, што се у датом моменту чинило немогућим.

Због путног осигурања брзо сам одустала од Костарике, а Панама ми није била приоритет.

У Еквадору бројеви оболелих од ковида су вртоглаво расли тако да је уведен свакодневни полицијски час, од осам увече до пет ујутру, а за наредна четири викенда је такође проглашен апсолутни карантин од петка увече у осам до понедељка ујутру у пет. Додатно, кретање између провинција је било ограничено. Градски и међуградски саобраћај је сведен на минимум, или сасвим суспендовани. Музеји и ресторани су били затворени, а продаја алкохола је била забрањена после шест сати увече.

Контактирала сам пријатеља који је волонтирао у Еквадору. Он ми је рекао да тих дана следи други круг председничких избора и да је ситуација поприлично напета. Потом ми је и почасни конзул Еквадора у Београду саветовао да одустанем од путовања.

С обзиром да сам изгубила стрпљење одлучила сам да путујем на острво Света Луција, јер су захтеви њиховог конзулата у Њујорку за добијање визе били врло прихватљиви и изводљиви. Нажалост, моја банка у Београду ме је обавестила да треба да уплатим 300 динара онлајн за добијање потврде потребне за визу. Пошто у наведеној банци немам динарски рачун, а нико други није могао да изврши уплату уместо мене, и ово путовање је било неизводљиво.

Истог дана изабран је нови председник Еквадора. Бројке оболелих од короне су почеле вртоглаво да падају и званично је објављено да туристи могу да посећују Еквадор и са потврдом о извршеној вакцинацији, без ПЦР теста. Мојој срећи није било краја. Купила сам авио-карту, и за четири дана сам била на одредишту.

По последњим подацима Еквадор има око 17,5 милиона становника и око милион и по  избеглица из Венецуеле и делова Колумбије. Четири пута је већи од Србије. Има Анде, вулкане, остатке цивилизације Инка, Амазонију, бање, морске обале, нафту, какао, и – на шта су највише поносни – Галапагос. Једна богата земља у великом замаху. Туризам је велики део свега тога, што потврђује и чињеница да имају више од тридесет аеродрома.

Моје путовање је протекло филмски добро. У Бостону и Мајамију службеници су проверили документ о вакцинацији, и пожелели ми леп одмор у Еквадору. Исто се десило и у Киту. Само преглед докумената о вакцинацији, мерење температуре и добродошлица.

 

Текст и фотографије  Стела Зарић Вујичић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању