Емоције и здравље: Детокс душе

Каква је веза између нашег емоционалног и физичког здравља? Постоје ли у нашем организму депоније токсичних емоција „отрова и бола душе“ које доводе до различитих обољења? Да ли дубинско чишћење подсвести има снажан утицај на наш живот и наше здравље? Колико нас болни догађаји из прошлости – страхови, сукоби, нерешени односи, бес, очекивања, осећај кривице… трују и изазивају разне поремећаје – питали смо Весну Даниловац, лајф коуча, едукатора и ауторку дводневног програма о томе

Да ли сте икада питали своју алергију, мигрену, бол у колену, дерматитис или вишак килограма како су настали и да ли имају неку поруку за вас?

Руководећи се древном пословицом да многи симптоми и болести настају, али и нестају у нашој глави, питали смо Весну Даниловац која почетком децембра почиње са веома популарним програмом „Детокс душе“ зашто је важно да душу с времена на време очистимо и како се то ради.

– Веза између емоционалног и физичког здравља је веома чврста па је потребно разградити те депоније токсичних емоција које сви временом нагомилавамо – објашњава Весна. – Учим људе да упознају механизме настанка али и да неутралишу и елиминишу ментално и емоционално „ђубре“ које се накупило у њиховој подсвести. Јер, постоје одређени обрасци размишљања и здравствених проблема са којима се неки од нас сусретну. Чистимо чакре и балансирамо тело бојама, речима, мислима, визуализацијама, рукама, посматрањем, уверењима. Сусрећемо се са својом „сенком“ али и учимо да уђемо у „романсу“ с њом. Упознајемо седам емоционалних центара и откривамо шта стоји иза сваког од њих, шта стоји иза одређених симптома и болести. Улазимо у средиште нашег бића и то је део холистичког приступа проналажењу равнотеже али и унутрашњег испуњења на емоционалном духовном, менталном и физичком нивоу. Ми смо након тога спремни да креирамо нове погледе, изборе али и могућности, да креирамо квалитетнији и здравији живот.

Зашто нам је потребан детокс душе, где је граница бола и какве то везе има са душом?
– Иза свега што радимо и живимо стоје емоције. Оне су енергија у покрету и доживљај физиолошких промена у организму које се рефлексно дешавају у одређеној ситуацији и покрећу одређено понашање. Оне утичу на сваки аспект наших живота и зато је самосвест, препознавање и управљање сопственим емоцијама важно да бисмо живели квалитетан живот. Кажу да доживимо чак 27 емоција у једносм сату будности. Да дневно имамо 456 емоционалних искустава а недељно 3.000 емоционалних реакција. Само трећина људи управља свесно својим емоцијама.

Како емоције изазивају болест?
– Оне „ударају“ и на веома снажне људе. Довољно је само да „удар“ изврше на најосетљивије место у организму и тако настаје болест. Тада говоримо о психосоматским болестима или болестима душе. Емоције попут страха, беса, љутње, туге, беспомоћности… су токсичне и постају унутрашњи непријатељ, те се негативно одражавају на наш живот. Утичу на наше здравље, доживљај света око нас, нарушавају наше односе. Као што је потребно да прочистимо своје тело од токсина, тако нам је потребна и емоционална детоксикација душе. Емоционални токсини су друго име за негативне емоције које су потиснуте у подсвест током свих година живота и оне су депоније бола и „отрова душе“.

Наставак прочитајте у броју 3122.