Emocionalni vampiri

Osećamo li danas mnogo više takozvane „energije’’ drugih ljudi nego pre? Sve se više priča o takozvanim emocionalnim vampirima koji nas iscrpljuju, ugrožavaju, vrebaju u našoj kancelariji, u kući, o tome da oni mogu biti i članovi naše porodice, najbližeg kruga prijatelja, naši šefovi, partneri. Možemo li se od njih razboleti? Kako da se odbranimo od ovih krvopija pre nego što nas potpuno „iscede’’ i unište? Mogu li oni nas da „ugrizu’’ da i mi postanemo vampiri?

Kako se izboriti sa ljudima koji nas iscrpljuju? Izgleda da sve češće tražimo odgovor na ovo pitanje. Jer, oni nas iz dana u dan ugrožavaju, „truju“ svojom energijom. Jedno izuzetno praktično i duhovito izdanje može nas naučiti kako da prepoznamo emocionalne vampire i da se odbranimo od njih a niz korisnih saveta možete pročitati u knjizi „Emocionalni vampiri’’, dr sc. Alberta DŽ Bernstina koja se nedavno pojavila u izdanju „Lagune“. Emocionalne vampire smo rešili da razotkrijemo u razgovoru sa psihologom i psihoterapeutom Filipom Đorđevićem koji je na promociji ovi knjige imao neverovatno slikovite i jasne odgovore o takozvanoj „deci noći“, kako ih naziva autor Bernstin, pa je ovo nastavak razgovora sa njim iz prošlog broja.

Pomaže li neki naš lični osećaj u procesu razotkrivanja emocionalnog vampira?

– Da, oni se prepoznaju isključivo po osećaju, sopstvenom osećaju i emocionalnom stanju. U praktičnom smislu to bi značilo, da se posle interakcije sa određenom osobom, mi osećamo bukvalno rečeno „zgaženim“. Iscprljeni smo, samleveni i ispijeni, a ne znamo najbolje ni šta se dogodilo. Kada se osvrnemo na interakciju, ne možemo da nađemo objektivni pokazatelj za takvo osećanje, ne možemo da pronađemo rečenicu koja je dovela do toga, ma praktično ništa, ali uvek iz interakcije sa tom osobom izlazimo u opisanom stanju. Jedan od najvažnijh kriterijuma jeste da se taj osećaj ponavlja, uvek ili gotovo uvek. Drugi kriterijum je naša zbunjenost, preispitivanje sebe, a treći jedan unutrašnji osećaj da tu nešto nije u redu. Ne znate da objasnite taj osećaj, ali ga slobodno poslušajte, ako su već ova prethodna dva ispunjena.

Kakve su to ličnosti?

– Emocionalni vampiri su osobe koje imaju „rupu“ u svojoj ličnosti. Nisu krive zbog toga. U kritičnom razvojnom periodu nisu dobili ono što im je tada bilo potrebno. Tu rupu, ili možda je bolje reći prazninu, pokušavaju da popune kako znaju i umeju. Njihov referentni okvir (pogled na sebe, druge i svet) iskrivljen je i oni deluju u skladu sa svojim referentnim okvirom pa im je njihovo ponašanje krajnje u skladu i logično. No, realno nije i ostalima. Ostalima je to iskrivljeno i zbunjujuće. Kliničkim rečnikom rečeno, emocionalni vampiri su osobe sa poremećajem ličnosti.

Kakvi sve „vampiri“ postoje?

– Ako se upravo oslonimo na klasifikaciju poremećaja ličnosti, onda možemo da kažemo da imamo sledeće vrste emocionalnih vampira: Grupa A – Čudna ili ekscentrična grupa – uključuje paranoidni, šizotipni i šizoidni poremećaj ličnosti. Grupa B – Dramatična, emocionalna ili nestabilna grupa – uključuje histrionični poremećaj ličnosti, narcisoidne, antisocijalne i granične poremećaje ličnosti. Grupa C – Anksiozna grupa uključuje – zavisni, izbegavajući i opsesivno-kompulzivni poremećaj ličnosti. Biću slobodan da istaknem da ćemo u praksi najčešće psihopatske, narcisoidne strukture percipirati kao emocionalne vampire, kao i osobe sa graničnim poremećajem ličnosti.

Da li smo možda mi sami nekome „emocionalni vampir“, a da to i ne primećujemo?

– Ako se u jednoj optimalnoj meri preispitujemo o tome da li smo mi nekome emocionalni vampiri, preispitujemo svoje ponašanje, tražimo povratne informacije i aktivno razmišljamo kako da poboljšamo našu interakciju sa drugima, to govori da mi to nismo. Emocionalni vampiri ne preispituju svoje ponašanje, ne pitaju se da li su oni uopšte nekome teški, oni su za sebe bezgrešni i uvek u pravu.

Nastavak možete pročitati u broju 3101.