Мостови културе су нераскидиви
ЕРМИТАЖ У БЕОГРАДУ

Оно што до 24. новембра посетиоци Народног музеја Србије могу да виде много је више од обичне изложбе. Царски порцелан Ермитажа, музеја из Санкт Петербурга, културно је благо каквих је мало у свету. Изложба „Царски порцелан“ – као и паралелна у истој установи под називом „Невидљива уметност“ – део је манифестације „Дани Ермитажа у Србији“. Да ово није „само још једна у низу поставки“ потврђују и речи академика Михаила Пјотровског, генералног директора „Ермитажа“. О манифестацији он каже: „Србија је прва земља у Југоисточној Европи у којој Ермитаж покреће свеобухватан програм свог присуства. Дани Ермитажа су само почетак дугорочног деловања нашег музеја у региону. У том смислу имамо велику подршку како Министарства културе Србије, тако и нашег партнера, компаније ‘Гаспром њефт’, која овде послује већ дуже време. У сложеној међународној ситуацији, формат Дана Ермитажа омогућава нам да наставимо пуноправни културни дијалог између пријатељских земаља и размењујемо научна искуства и нова открића у области науке и уметности. Правимо први и веома важан корак у развоју наших пројеката у Србији. Размере Дана Ермитажа говоре о озбиљности наших планова.“

И званице које су биле на отварању потврда су колико ова манифестација значи за Србију и Русију: амбасадор Руске Федерације Александар Боцан – Харченко, министри Маја Гојковић (која је отворила изложбу), Никола Селаковић, Даница Грујичић, заменица директора Ермитажа Адаксина Светлана Борисовна, члан ИО „Гаспром њефта” Александар Дибаљ, Емир Куструрица…

Министарка Гојковић је рекла да је сарадња Србије и Русије заснована на традиционалном пријатељству два народа и на историјским везама две земље које се на најбољи начин огледају у блискости и узајамном поштовању наших култура и зато је сасвим природно да се у Србији и Београду представи чувени руски и светски музеј. И додала:

– Реализација пројекта „Дани Ермитажа у Србији“ представља врхунац наше сарадње у области културе. Она даје пун удео даљем јачању наших пријатељских односа и јасном препознавању прожимања двеју култура. То је и био заједнички циљ и идеја водиља када смо почетком фебруара ове године, са господином Михаилом Пјотровским, директором Ермитажа, договорили одржавање ове манифестације у Београду. Дани Ермитажа само су први корак на овом путу дугорочне и богате сарадње, којом ћемо продубити и проширити наше укупне културне везе. Сведоци смо да је култура та која ствара нераскидиве мостове, а уверена сам да ћемо у данима пред нама захваљујући чулности и лепоти уметности створити плодно тло за рађање нових идеје и стварање нове публике.

У Народном музеју Србије у Београду музеј Ермитаж је истовремено отворио две изложбе: „Невидљива уметност“ и „Царски порцелан“. А манифестација Дани Ермитажа имала је и пратећи програм као што је наступ Балета Јакобсон у Народном позоришту.

 

Пише О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању