Казахстану у походе
Фасцинантни планински венац Алатау

До 1997. године престоница Казахстана била је Алма Ата, али премештањем главног града са југоистока на север није изгубила улогу привредног и културног центра. Уједно, то је и највећи град у Казахстану, са близу 1.800.000 становника, док данашња престоница Нурсултан броји око 1.000.000 људи.

Равно сто година Алма Ата (Алмати) носи своје име. Пре тога, за време царске Русије и нешто после Октобарске револуције, до 1921. године град се звао Верниј. Од 1929. до 1997. године био је престоница претходне Казашке ССР, а потом и Републике Казахстан.

Назив Алмати донекле изазива недоумице у вези са питањем који је назив правилнији. Испод једне од већих зграда у овом граду археолози су пронашли старе монете, на којима арапским писмом пише да су коване између 1271. и 1272. у граду Алмати, што сведочи о томе да се још у 13. веку тако звао.

Лингвистичка тумачења говоре о томе да туркијски корен „Алма“ значи „јабука“, док је суфикс „-т“ карактеристичан за називе градова који имају неку своју специфичну одлику. Суфиксом „-т“ изражава се припадност, а служи и за грађење описних придева. У дословном преводу „Алмати“ значи „јабучни“, што би се у називу града могло схватити као „место у којем се гаје или расту јабуке“, односно „место познато по јабукама, богато јабукама“. У том смислу, назив Алма Ата не одговара творбеној структури казашког језика и представља русификовани назив који би се могао превести као „деда свих јабука“.

Географски, град Алма Ата или Алмати налази се у југоисточном Казахстану. Тачније, смештен је у подножју Трансилијског (Заилијског) Алатауа. Планински венац Алатау припада систему Северни Тјен Шан (у преводу „Небеске планине“), који се простире на пет држава: Казахстан, Киргистан, Кину, Таџикистан и  Узбекистан.

Изнад Алма Ате, на овој планини активно ради спортски центар „Медео“ („Медеу“), 1691 метар изнад нивоа мора, што га убраја у највише планинске спортске базе за готово све зимске спортове. Отворен је од октобра до маја. До њега води жичара, заправо гондола која читавом дужином пролази изнад сурових предела импресивне лепоте. Неких 800 метара изнад центра Медео, на висини око 2500 метара налази се Чимбулак. То је познат и популаран скијашки центар на великом гребену Заилијски Алатау. Када се стигне до Чимбулака, прво се осети разлика у температури. Док је у Алма Ати 36 степени, горе једва да прелази 15.

 

Пише Ружица Радојчић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању