Како данас изгледа Мусолинијево родно место
ФАШИЗАМ ЈЕ РОЂЕН ПРЕ 100 ГОДИНА

Нервоза уочи овог 28. октобра је још већа због победе покрета „Браћа Италије“ на недавним парламентарним изборима у Италији крајем прошлог месеца. То је прва неофашистичка странка која је од Другог светског рата дошла на власт у Италији.

Предапио, градић са шест хиљада становника, има контроверзну судбину да буде родно место Бенита Мусолинија, место где се налазе његов дом, летња резиденција и породична капела са његовим посмртним остацима. Три пута годишње поворке италијанских неофашиста стижу у Предапио – на дан када је Мусолини рођен, убијен и када је кренуо у победнички поход на Рим. Осамдесет хиљада туриста годишње посети Мусолинијев гроб. Они који обожавају његове лик и дело називају га „Дуче“ (Војвода), „Ујка Бенито“ или „Дека Бенито“.

Као премијер Италије од 1922. до 1943 године, Мусолини је био оснивач Националне фашистичке странке и родоначелник фашизма, политичке идеологије која је захтевала уједиљњене нације, аутократску власт и ликвидацију опозиције. Под његовим вођством циљ је била „снажна Италија“ и све што је том циљу стајало на путу морало је да буде уништено, углавном помоћу насиља. Многе политичке противнике је убијао. Подржавао је прогон Јевреја и људи друге боје коже.

Мирко Сантарели (60) већ годинама помаже у организацији прослава у Предапију везаних за наслеђе Бенита Мусолинија. Италијанском новинару Филипу Ментури је ових дана открио да је примио на хиљаде потврда из целе Италије од људи који ће 28. октобра доћи у овај град. „Током своје дводеценијске владавине Бенито је учинио много позитивних ствари, допринео да земља ојача као никада пре“, каже Марко. „Преузео је кормило земље када је она била у блату, у тренутку када је више од осамдесет одсто нације било неписмено и претворио је у једну од најмоћнијих држава света. За многе Италијане он је и даље попут очинске фигуре коју дуго немају и особа која би знала како да реши данашње проблеме. Лично, не волим да му тепам и зовем га Ујкица или Декица Бенито, као што то неки чине, јер ја нисам његов род и нема потребе за тим“.

Сантарели је сигуран да је нова премијерка Ђорђа Мелони победила, „јер своју пажњу фокусира на важне ствари као што су цена, гас, и посао и плате за раднике, за разлику од левице која прича о фашизму, хомосексуалним браковима и држављанству за оне рођене без домовине“.

– Она прича о правим проблемима, обраћа се директно обичним људима и представља наду за Италију – додаје Марко.

 

Пише Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању