Фељтон: Рика од које се затресла Америка

Књига Јоване Папан „Политика за децу – све што нисте ни знали да желите да знате о родитељству данас“ (издавач Службени гласник, едиција „Књигаоница“) представља колекцију чланака ове ауторке, мајке троје деце, објављиваних између 2006. и 2018. године, о теми васпитања деце у савременом друштву, са посебним освртом на родитељство у данашњој Србији. Како истиче рецензент професор др Слободан Антонић, ова књига родитељство разматра отворено, храбро, неконвенционално и са много духовитих опаски у шта ћете се и сами уверити читајући наш избор (са незнатним скраћењима) кратких прича из „Политике за децу“ Јоване Папан.

Док је председник Кине Ху Ђинтао обилазио САД, а кинеска економија, са својим годишњим растом од преко десет одсто, била више него актуeлнa тема у америчким медијима, кинеска култура била је у жижи америчке јавности из једног сасвим другачијег разлога (овај есеј је Јована Папан написала почетком 2011. године – прим. приређивача). Повод је био есеј Ејми Чуа, Американке кинеског порекла и професорке права на Универзитету Јејл, објављен у „Волстрит журналу“. У тексту „Зашто су кинеске мајке супериорне“, иначе одломку из њене тек објављене књиге „Бојни поклич мајке тигра“, ауторка објашњава да су кинеска деца успешнија зато што њихови родитељи врше много већи притисак на њих, не штеде критике, а похвале сматрају нечим што не треба расипати.

„Ево неких ствари које никада нисам дозволила својим ћеркама Софији и Луизи; да спавају код другарица, иду код њих на играње, учествују у школској представи, гледају ТВ или се играју на рачунару, саме бирају ваншколске активности, добијају оцене мање од петица, не буду најбоље у свим предметима…“, наводи, између осталог, Ејми Чуа.

Наравно, текст је изазвао праву лавину критика и велику полемику – прочитан је онлајн преко милион пута, добио је преко седам хиљада коментара на сајту магазина и на десетине анализа у водећим америчким и светским медијима… Западне читаоце посебно је раздражило то што Ејми Чуа без пардона признаје да се у свом приступу васпитавању није либила погрдних речи и увреда, што су многи прогласили злостављањем деце, а њу чудовиштем.

Наставак прочитајте у броју 3111.