Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи – Традиција није прекинута

У тих неколико дана трајања фестивала, од 17. до 21. септембра, традиција дуга 44 године успела је да се настави, упркос пандемији. Учињени су велики напори, али вредело је. Овогодишњи програм био је богат, што филмовима, што пратећим програмима. Биоскоп је био резервисан за дневне, а амфитеатар „Бата Стојковић“ за вечерње пројекције.

Пише Зорица Драгојевић

Пржи септембарско сунце по Врњачкој Бањи. Као да надокнађује све оне кише и ружне дане с почетка и средине лета, као да надокнађује све оно време изолација, страха и безнађа. А људи? Људи се размилели по шеталишту. Негде на средини, ту где је увек највећа гужва, испред бањског биоскопа, стоји плава фестивалска трака, на којој поносно, да сви добро виде пише: „Фестивал филмског сценарија 2020.“ И није то обичан фестивал, то је пркосни фестивал, јер је све ове године пркосно. Пркоси ова 2020. нама, пркосимо ми њој, не дамо да нас сломи, да нам баш све радости узме. Зато је и овај фестивал толико значајан. Због тога је битно што је ипак одржан, што су се скупили сценаристи, режисери, глумци, новинари, што су људи на крају лета могли да уживају у биоскопским пројекцијама најбољих домаћих филмова. Бар у тих неколико дана трајања фестивала, од 17. до 21.септембра, традиција дуга 44 године није прекинута.

И вредело је. Овогодишњи програм био је богат, што филмовима, што пратећим програмима. Биоскоп је био резервисан за дневне, а амфитеатар „Бата Стојковић“ за вечерње пројекције. Учеснике и публику су приликом отварања манифестације, у име покровитеља, у амфитеатру Данило Бата Стојковић” поздравили Државни секретар Министарства културе Александар Гајовић и председник Општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић. Почетак фестивала, 17. септембра, обележила је позоришна представа „Вече са Петром Божовићем“ доајена нашег глумишта, коме је одлуком Жирија града домаћина, који су чинили Бобан Ђуровић, председник Општине, Нина Стаменић, директорка „Соларис ресорта“, и Мишко Михајловић, директор виле „Сплендор“, додељена награда СРЕБРНИ НОВЧИЋ за изузетан допринос афирмацији и промоцији Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи. Његов наступ био је добар шлагворт за победника овогодишњег фестивала, за филм „Отац“, по сценарију Срдана Голубовића и Огњена Свиличића, који је многобројна публика одгледала у даху.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању