Врњачка Бања увек добар домаћин
ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКОГ СЦЕНАРИЈА

Овогодишњи 46. Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи донео је освежење, нови талас младих сценариста, али и повратак старог вука, Срђана Драгојевића, како су га чланови главног жирија фестивала назвали. Све је од 12. до 17. августа у овом туристичком бисеру Србије било подређено фестивалу, сценаристима и глумцима према којима су домаћини као и претходних година показали изузетно гостопримство. Једини проблем било је време, у ствари, пре би се рекло невреме, које је донекле покварило и расположење и утиске. Мада, иако је већ прве вечери током отварања фестивала почела киша, никоме није падало на памет да напусти летњу сцену. Гледаоци су били упорни да одгледају церемонију отварања, као и филм „Ала је леп овај свет“, који је по гласовима публике проглашен за најбољи филм.

У току пет дана трајања фестивала приказано је 16 филмова који су привукли велики број гостију и у биоскопску салу и на отворену сцену „Бата Стојковић“.

У званичној конкуренцији било је 13 сценарија а одлуку о томе која су три заслужила награде донео је жири у саставу Милан В. Пузић, Милутин Петровић и Дејан Зечевић. По њиховој оцени, међу младим сценаристима победу је однео стари вук Срђан Драгојевић за сценарио филма „Небеса“, друго место припало је Љубици Луковић за сценарио филма „Лето када сам научила да летим“, док је треће место додељено сценарију Вука Ршумовића, Алексе Ршумовића и Огњена Јанковића за филм „Златни дечко“.

Жири новинара и филмских критичара, у саставу Зорица Драгојевић (испред „Илустроване Политике“ која традиционално додељује ову награду), Саша Радојевић и Драган Аброзић, доделио је признање „Славко Лазаревић“ за најбољи сценарио Милици Томовић и Тањи Шљивар, за филм „Келти“. У свом образложењу, жири је навео: „Значајан допринос филма „Келти“ је у томе што је ревалоризовао догађаје тешких деведесетих са интимне стране, сигнализирајући да је у садашњем тренутку од посебне важности за нашу културу да се успостави однос према тешком наслеђу те деценије, преиспита на људском нивоу и коначно одговори на питање шта се са свима нама десило у том периоду“. У времену данашњем, „Келти“ су одушевили млађу публику, која је емотивно, без патетике и жала за прошлим временима реаговала на филм. Званични програм фестивала је затворен након доделе награда филмом  „Лето када сам научила да летим“.

 

 

Текст Зорица Драгојевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању