Олга Одановић, витез од Чарапаније
ФЕСТИВАЛ ХУМОРА У КРУШЕВЦУ

Признање Витез од Чарапаније  додељује се за стваралаштво из области карикатуре, књижевности и драмске уметности оним ствараоцима чије је дело постало део културне националне баштине и који су битно утицали на развој хумора и сатире. По додели Признања, Витез постаје почасни грађанин Крушевца. Ове године престижна награда Фестивала додељена је великој српској глумици Олги Одановић Петровић.

Награда за животно дело  уручена је карикатуристи, добитнику великог броја престижних домаћих и  интернационалних награда, Горану Ћеличанину. Овај врсни карикатуриста 2007. године добио је Фестивалску повељу Златне кациге, а има статус истакнутог уметника. Награда за животно дело додељује се за стваралаштво из области хумора и сатире (карикатура, књижевност, драмска уметност…) оним ствараоцима  који су своје дело уградили у ризницу националног и светског културног блага.

Тема овогодишњег 31. Фестивала је била „Живот“, а млади до 18 година су имали задатак да пишу и цртају на слободну тему. У категорији одраслих 284 аутора из 44 земље послало је 639 карикатура, 40 прича, 34 песме и 767 афоризама. На конкурс младих до 18 година пристигло је 269 карикатура, 51 стрип, четири приче и једна песма.

Фестивал је доделио и Златне кациге и признање Класово мајсторско перо, које припада  најуспешнијим следбеницима Александра Класа, чије карикатуре поседују изражајан и надахнут цртеж, носећи  универзалне идеје. Одлуку о додели овог признања, које је добио Душан Лудвиг из Београда, донели су претходни добитници већином гласова. Златну кацигу за карикатуру добио је Павел Матушка из Чешке, за писану форму (афоризам) Саша Милетић из Крушевца, а специјалну награду “Раде Брка” Ђокица Миљковић из Новог Села, код Велике Плане.

У оквиру Фестивала отворене је Изложба карикатура са овогодишњег конкурса, а уручене су и награде такмичарима до 18 година.  Душан Несторовић, из Белог Потока добио је награду за најбољу  писану форму, Милица Милосављевић из Београда награђена је за стрип, а за аутора најбоље карикатуре проглашена је Викторија Гуркова из Бугарске, која се и огласила видео поруком.

Организатор Фестивала је Културни центар Крушевац, а покровитељ Град Крушевац. Тема наредног конкурса биће „Пријатељ“, најавила је директорка КЦК Виолета Капларевић.

 

Текст и слике Живомир Миленковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању