Зашто швајцарски сир има рупе
ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

Научне репрезентације из целог света стижу у Београд само да би, удруженим снагама, показали сасвим ново, свеже и забавно лице науке. На Научно-фантастичној бини у Хали 3а одвијаће се шоу програм који акценат ставља на забавну страну науке и визуални спектакл који оставља без даха.

Мајкл Грегори из Француске ће се представити програмом “Како је наука обишла свет”, реализованим уз подршку Француског института у Србији. Грегори је обишао пола света на свом бициклу ширећи љубав према науци. Од Европе до Африке, ниједно место му није довољно далеко и недостижно за извођење експеримената из физике. У свом шоу програму причаће нашој публици како то изгледа учити децу најразличитијих нација, као и који су омиљени дечији експерименти које је извео.

Фантастични физички театар УДИФ из Чешке представиће шоу програм „Удахни, издахни“, који одговара на бројна питања: Зашто постоје рупе у швајцарском сиру? Како црвени купус може да користи једном хемичару? Шта повезује мехуриће у безалкохолним пићима са глобалним загревањем? УДИФ позива публику да заједно с њима истражи најзанимљивија лица угљен-диоксида, његове добре и мање добре стране, а све то уз много забавних експеримената. Откривајући прегршт научних чињеница, покушаће да направе и нешто сасвим незамисливо – Снешка Белића усред маја! И то баш уз помоћ угљен-диоксида.

Гости из Чешке ће извести и програм “Чути светлост, а видети звук”. Кроз невероватне експерименте из физике научићемо све о ова два веома занимљива таласа, које можда видимо, а не схватамо; можда схватамо, а не видимо. За крај шоу програма УДИФ је припремио и  невероватан музички програм сачињен од различитих снопова светлости. “Загрејте гласне жице са нама и будите пратећи вокал јединственој ласерској гитари”, стоји у позиву ових интернационалних гостију.

Хиша експериментов из Словеније представиће програм „Гасологија“, који се пита које су то све супермоћи гаса, неухватљивог агрегатног стања. Шта се дешава са гласом када га компримујемо? И шта ће бити са њим када га расхладимо? Овај научни шоу програм показаће колико гас може да буде узбудљив и пун изненађења. Само на Гасологији, публика ће бити  у прилици да погледа како то лети ракета без помоћи ватре!

Хемијски институт Лунд Универзитета из Шведске наступиће са шоу програмом „Експлозија молекула!“ који одговара на питања: да ли се некада пред твојим очима указала ватрена дуга? А ватрени торнадо? Може ли поломљена сијалица и даље да светли? Да ли стакло може да мења боје? Како се у затвореном простору може изазвати права мала грмљавина? Учесници овог програма потрудиће се да одговоре на баш свако од њих и то уз помоћ експлозивних молекула који чине да свуда око нас плешу разноразне боје и најразличитији гасови.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању