Ко је први почео?
ФЕСТИВАЛ „СЛОБОДНА ЗОНА“

Филмски фестивал „Слободна зона“ 18. рођендан слави у драстичним друштвеним околностима – чини се да је историја актуелнија него икада. Јесмо ли научили бар нешто или ћемо изнова понављати лекције, питања су која намеће мноштво остварења из овогодишње такмичарске селекције. Међу њима су и она из „комшилука” која позивају на солидарност и разумевање, лично преиспитивање и сагледавање проблема из нешто другачијег угла, не само оног који смо наследили или нам је наметнут.

Кад се цео свет сруши

„Толико смо се трудили да заборавимо, а ти сад све то оживљаваш“, одговара прекорно мајка Наташи Урбан, ауторки филма „Помрачење“, на питање чега се сећа из „наше ратне прошлости деведесетих“. Уз помоћ најближих чланова породице и пријатеља, ауторка скупља фрагменте сећања и покушава да пронађе одговор на питања шта чинити и на шта се ослонити кад се један свет сруши.

У потресном остварењу „Окрени се ка сунцу“ редитељка Алиона ван дер Хорст проговара о смрти милиона совјетских ратних заробљеника који су изостављени из наратива о Другом светском рату, за које нико не зна и о чему нико није говорио, чак ни преживели. Селекторка Бранка Павловић одабрала је за Међународну селекцију и наслове са неодољивим и неустрашивим јунакињама: „Срећно, Лео Гранде“ у режији Софи Хајнд са Емом Томпсон у улози пензионисане учитељице и удовице у потрази за оргазмом, као и на Палићком фестивалу већ виђено дело „Рабије Курназ против Џорџа В. Буша“ немачког аутора Андреаса Дрезена, о домаћици из Бремена која, борећи се да ослободи сина из Гвантанама, стиже до Врховног суда Америке.

После пројекција филмова „Помрачење“ и „Окрени се ка сунцу“ биће организовани разговори са ауторкама.

Регионална такмичарска селекција „Хоризонти Балкана“ селектора Ивана Бакрача показује разноликост на тему менталитета Балканаца, иако покрива различите државе, историјске епохе и генерације.„Комшије су увек ту, завирују у наше животе, али и ми понекад бивамо увучени у њихове, хтели то или не“, наводи Бакрач.

Једино остварење српске копродукције у овој селекцији је „Гарбура“, дебитантски дугометражни играни филм сценаристе и редитеља Јосипа Жувана који ће на „Слободној зони“ имати регионалну премијеру, након светске одржане на престижном фестивалу у Сан Себастијану. Главним јунацима, најбољим другарима Николи и Антонију, није баш сасвим јасно зашто њихове породице, које су прве комшије, немају добре односе већ годинама. Њиховом пријатељству ништа не може стати на пут, све док неко не постави питање свих питања: ко је први почео? У главним улогама су Франко Флоигл, Мауро Ерцеговић Грацин и Љубомир Бандовић.

 

Приредио С. Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању