Личности и догађаји
ФЕСТИВАЛ У КАНУ

У програму „Известан поглед“ приказан је аустралијски филм „Нови дечко“ абориџинског редитеља Ворвика Торнтона чији је продуцент Кејт Бланчет – она игра и главну женску улогу. Глумица је у Кан дошла са мужем Ендријуом Аптоном и пријатељицом Коко Франчини са којима заједно води сопствену продуцентску кућу „Прљави филмови“. Редовна гошћа овог фестивала, радо виђена у гламурозним креацијама на црвеном тепиху, али позната и по сложеним улогама које игра, Кејт Бланчет је новинарима најпре открила зашто је тако назвала своју фирму: “Зато што желимо да нам руке буду прљаве од посла“, казала је глумица мислећи притом на први посао свог мужа у филмској индустрији – чишћење негатива како би се прегледао снимљени материјал. Својим филмовима подржавају жене и мањине – њихова серија „Госпођа Америка“ окупила је седамнаест редитељки које су урадиле интервјуе са припадницима мањина на различитим пословима снимања филмова.

„Надам се да ће доћи дан када у интервјуима више нећу морати да одговарам на питања о положају жена у филмском послу. Медији некако увек полазе од идеје да су жене супарнице и да не могу да раде заједно, али то није тачно“, каже Кејт. Глумица, продуценткиња – хоће ли постати и режисерка?

– Не знам, ја сам као глумица веома спора и немам времена да размишљам о режији, а поред тога имам и четворо деце и башту и не желим да моје биљке угину. Са временом треба бити стрпљив. Полако, биће га довољно да се испуни већина жеља.

 

Пише Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању