ФЕСТ
Филмови, личности, утисци

За јубиларни педесети фестивал било је изненађујуће мало најављених гостију из света. Због рата у Украјини, који се готово поклопио са почетком смотре, у Београд их је стигло још мање. Такође, изостали су и велики холивудски хитови, због разних, организатори кажу, објективних околности. Да им верујемо на реч. Међутим, остварења из Африке, Азије или Латинске Америке могу се набројати на прсте једне руке, што се каже. За тај случај објективне околности нису наведене. Фест је, програмски, постао превише европски, а још конкретније – француски фестивал. Заиста је слоган фестивала уместо „Храбри нови свет“ могао да гласи и „Стара, добра Европа“! Штета, јер је Фест увек у Србију доводио (цео) свет, а не (само) Европу. То већ ради смотра на Палићу.

У појединим тренуцима јављало се осећање извештача да овај фестивал није потребан никоме осим гледаоцима. Њима није сметало ни што пројекције касне и по пола сата и што су програмске целине растурене по неухватљивој шеми и разбуцане по целом Београду, од правих биоскопских дворана до тржних центара. Ипак смо навикли да волимо Фест.

Треба, међутим, похвалити програм филмова који су се такмичили за главну награду фестивала „Београдски победник“ од којих је готово сваки заслужио истог. Било би лепо да се и о осталим деловима фестивала тако промишљало и пажљиво бринуло. Италијански „Латинска Америка“ и „Суперхероји“, амерички „Црвена ракета“, аустријски „Луцифер“, пољски „Без трагова“, руски „Кућни притвор“, четири француска филма „Вортекс“, „Моја ноћ“, „Невероватно, али истинито“ и „Линија“ и два остварења из Србије „Мрак“ и „Хероји радничке класе“ дуго ће се памтити, без обзира што у тренутку настанка овог текста награде још нису додељене.

Фестивал је почео доделом награда за животно дело, односно целокупни досадашњи опус, глумцу Предрагу Манојловићу и редитељу Емиру Кустурици. После краћих говора, којима се прикључио и уметнички директор фестивала Југослав Пантелић, подсетивши све нас и на осниваче Феста – Милутина Чолића, Петра Волка, Душана Макавејева и Милана Вукоса – Кустурица и Манојловић су углас изговорили „Педесети Фест је отворен“!

 

Пише Срћан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању