Filmski festival u Lokarnu

Odlazeći umetnički direktor Karlo Šatrijan ostavlja ovu smotru u Švajcarskoj sa brojnim novitetima, kao što su stari nemi filmovi u glavnom programu, televizijske serije ili drame u trajanju od četrnaest sati. Očekujemo i dolazak velikih zvezda kao što su: Meg Rajan, Itan Houk i Žan Dižarden

Mislili smo da je okruglo, prošlogodišnje, izdanje ovog festivala toliko glamurozno, ispunjeno dobrim filmovima i velikim imenima što dolaze u ovaj gradić, da nije moguće ponoviti takav uspeh. Izgleda da jeste. Odlazeći umetnički direktor festivala Karlo Šatrijan pobrinuo se za to. Šatrijan, posle šest godina provedenih u Lokarnu, naredne godine odlazi u Berlin da oblikuje tamošnji festival. O tome, kaže, još ne razmišlja, već je usredsređen na ono što se tiče smotre u Lokarnu i sve što joj je ostavio u nasleđe.

Ponosan je što glavni program koji se održava na otvorenom, na Velikom trgu (Pjaca Grande), prvi put otvara jedan stari film, nikada ranije viđen u švajcarskim bioskopima. Reč je o nemom filmu „Sloboda“ Lea Mekarija iz 1928. godine u kome glavne uloge tumače Stanlio i Olio. Projekciju će pratiti muzika uživo. Kao nekada, pre jednog veka. –To je samo deo programa posvećenog urnebesnim komedijama – kaže Šatrijan. – Prvi put u svojoj istoriji Pjaca Grande i bioskop na otvorenom oriće se od smeha.Druga novina je uvođenje na velika vrata televizijskih serija u ovaj filmski festival (Kan je to odavno uradio). Reč je o nekoliko epizoda druge sezone televizijske serije „Koinkoin i ekstra ljudska bića“, takođe duhovite, ali i politički angažovane i naučno-fantastične! Njen autor je poznati francuski reditelj Bruno Dimon kome će pripasti i nagrada za životno delo.

Njegovi filmovi su duboko ukorenjeni u istoriju filozofije, književnosti ipokretnih slika, a da pri tom sve vreme gledaju u budućnost – objasnio jeŠatrijan svoj izbor. – Oni su najbolji odgovor onima koji tvrde da danas film nema ništa novo da ponudi gledaocima. To su eseji o muškarcima i ženama, o suštinskoj apsurdnosti opstanka, o večnom pitanju zla.Posetioci festivala imaće priliku i da pokušaju da odgledaju najduži ikada prikazani film u Lokarnu, argentinski „Cvet“ u trajanju od četrnaest sati! Izgleda kao nemoguća misija, bez obzira na moguće pauze tokom projekcije, ali vredi otkriti zašto je to ostvarenje kultnog autora Mariana Linasa pobedilo na festivalu u Buenos Airesu.

Šatrijan svoj izbor.
– Oni su najbolji odgovor onima koji tvrde da danas film nema ništa novo da ponudi gledaocima. To su eseji o muškarcima i ženama, o suštinskoj apsurdnosti opstanka, o večnom pitanju zla.Posetioci festivala imaće priliku i da pokušaju da odgledaju najduži ikada prikazani film u Lokarnu, argentinski „Cvet“ u trajanju od četrnaest sati! Izgleda kao nemoguća misija, bez obzira na moguće pauze tokom projekcije, ali vredi otkriti zašto je to ostvarenje kultnog autora Mariana Linasa pobedilo na festivalu u Buenos Airesu. Šatrijan priznaje kako bi voleo da je iza sebe ostavio nekakav pečat na festivalu u Lokarnu, ali dodaje da je to na drugima da presude. Zadovoljan je podrškom nezavisnom filmu koju je učvrstio i stalnim negovanjem „ženskog pisma“ u režiji. Iako se od petnaest ostvarenja u konkurenciji za „Zlatnog leoparda“ ispod svega tri potpisuju žene, umetnički direktor kaže da su u mnogima glavni likovi ženski, čak i u nazivima filmova, kao što su američki „Dajana“ , rumunski „Alis T.“ ili turski „Sibel“…Većina filmova su svetske premijere, a prave poslastice očekuju nas i u sporednim programima kao što su „Znaci života“, „Autori današnjice“ ili „Leopardi sutrašnjice“.

Među autorima i protagonistima koji su najavili svoje prisustvo na jezeru Mađore su: Meg Rajan, Itan Houk, Žan Dižarden, Antoan Fika, Marta Keler, Šon Bejker, Paolo Tavijani, Žeremi Renije, Jolanda Moro i mnogi drugi. Naših filmova, za razliku od prošle, ove godine nema, ali zato je tu debitant iz Mađarske našeg porekla – Milorad Krstić, kao i hrvatski glumac Leon Lučev sa svojim kratkim filmom „Malo se sjećam tog dana“.

Nastavak možete pročitati u broju 3105.