Има ли светла на крају тунела
ФИЛМСКИ ТРИЛЕР У ЦРНОЈ ГОРИ

Вест је стварно одјекнула као бомба: у црногорској престоници откривен тунел дуг тридесетак метара који од гарсоњере у сутерену у пешачкој зони у Његошевој улици води до Вишег суда. Као на филму, као у „Бекству из Алкатраза“ или неком сличном, била је реакција многих.

Све је почело када су 11. септембра службеници Вишег суда открили рупу у зиду депоа ове судске инстанце, у којем се чува доказни материјал. Наводно, у просторији је дувала јака промаја, па су они трагајући за ветром који стиже ниоткуда, стигли до рупе у зиду. Алармирали су полицију, а подгорички медији су почели да нагађају шта је од доказа нестало.

Спекулације је (покушао) да прекине председник Вишег суда Борис Савић.

– Утврдили смо да су предмети у депоу помакнути с дотадшњег места. Обављен је попис, готово ништа не недостаје. Констатовано је да су предмети испретурани. Информације о томе да је нешто украдено нису истините – рекао је Савић.

Међутим, два дана потом министар правде Мирко Ковач је рекао да недостаје 19 комада ватреног оружја.

У депо Вишег суда у Подгорици само у последње две године ускладиштено је готово десет тона дроге која је служила као доказни материјал. Ипак, Савић сматра да се није радило о покушају пљачке, већ о припреми бега.

– Сумњамо да је мета био лаган приступ суду и просторији за задржавање – рекао је Савић и додао да су запослени у Вишем суду на добро скривеном месту пронашли само отвор за тунел. – Овај отвор је прављен дуже време, на шта указују његове димензије.

Стручњаци поручују да се без детаљног пописа, односно комисијског записника о доказима који су у тој просторији били пре провале у њу, не може да утврди шта је све нестало, односно који су докази, правним језиком речено, контаминирани.

Други крај отвора полиција је пронашла у оближњој стамбеној згради, у стану који је изнајмљен пре два месеца.  Како пишу црногорски медији стан је изнајмила власници непозната жена, са, како је утврђено, лажним документима. Власници је рекла да планира да отвори салон за венчанице и платила јој кирију два месеца унапред, укупно 2.800 евра.

Министар унутрашњох послова Филип Аџић сматра да се ради о својеврсном нападу на црногорску државу.

– Ово је добро испланирана и организована акција која се месецима припремала и која личи на акционе филмове – рекао је Аџић, након што је са премијером у техничком мандару Дританом Абазовићем и Ковачем посетио несуђени салон за венчанице.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању