Росију и Михајловићу у част
ФУДБАЛ СПАЈА НАЦИЈЕ

Копачке, лопте, дресови, трофеји, фотографије и низ других предмета представљени су на изложби „У сећање на Паола Росија и Синишу Михајловића” која траје до 3. августа у Музеју примењене уметности у Београду. Отварању су присуствовали министарка културе Маја Гојковић, амбасадор Италије у Београду Лука Гори и чланови породица Роси и Михајловић, Федерика Капелети и брат Синишин, Дражен Михајловић, те председник Италијанског института за културу у Београду Роберто Ћинкота и директор изложбе Марко Скембри.

Потпредседница Владе  Маја Гојковић рекла је да Синиши Михајловићу, због свега што је као спортиста и човек урадио за нашу земљу, дугујемо велику захвалност и поштовање. И додала да су Синиша Михајловић и Паоло Роси били најбољи представници својих земаља, шампиони света и Европе, мајстори фудбала и узори младима, а на првом месту добре особе и јаке личности.

Поставка говори о међународном и југословенском спорту и обичном животу јер је тематски посвећена личним карактеристикама у јавној култури и јавном животу Србије и Италије. На поставци се може видети и Росијева „Златна копачка”. Директор Италијанског института за културу Роберто Чинкота оценио је да је фудбал култура и предиван мост између две земље, а посетиоцима се обратио и Синишин брат Дражен. Директор изложбе Марко Скембри казао је да су у припреми изложбе обе породице отвориле своја врата и омогућиле му да узме важне и личне ствари двојице великих спортиста како би их видели и посетиоци ове изложбе.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању